Призив: Държавата да върне на таксиметровите шофьори взетия патентен данък!

Преглеждания: 124 #
04 Jan 2021

Един от първите закони, които от Изправи се.БГ ще внесем в Народното събрание още през пролетта на 2021 г., е за подкрепа на таксиметровия бранш. Считаме за справедливо в условията на тази COVID и икономическа криза държавата да върне на таксиметровите шофьори парите, които им е взела за патентен данък. Това са между 300 и 1000 лв. на шофьор в различните общини, според решенията на общинските съвети.
Това съобщи председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова на среща с таксиметрови шофьори в Търговище, които протестират от края на 2020 г., съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на платформата.
От държавния бюджет към общините могат да се преведат съответните суми, а тези от таксиметровите шофьори, които са си платили патентен данък за годината, да си го получат обратно от общините. В цялата страна става дума за под 20 хил. таксиметрови шофьори, които по приблизителни данни плащат около 15-16 млн. лв. патентен данък, допълни тя.
По думите й в приемната на „Изправи се.БГ“ има получени множество сигнали от таксиметрови шофьори в безизходица, които са принудени да извършват дейност нелегално, тъй като вече трябва да са си платили и патентния данък за 2021 г., но заради икономическата криза и пандемията са без почти никакви приходи.
По-рано през деня Манолова се срещна с кмета на Търговище от ГЕРБ във връзка с протестите от последните седмици на таксиметровите шофьори в града.
Те настояват за отпадане на патентния данък и за 2021 г. и за осигуряване на повече стоянки. След срещата на Манолова с местната власт тя съобщи, че кметът поема ангажимент шофьорите да присъстват на заседанието на Транспортната комисия в ОбС Търговище, за да изложат позицията си.
Припомняме, че в последните дни на 2020 г. Манолова подкрепи протеста на таксиметровите шофьори в Търговище, чиито искания бяха за отмяна на патентния данък за таксиметровите превози.
Редно е да им се сложат стоянки, съответните знаци и маркировка, за да могат безпрепятствено да работят и да усетят защитата на държавата, а не да се държи като мащеха в това трудно време, каза още Манолова.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки