Приближените фирми на свищовските управници

#
19 Aug 2020 2722

Актуално Свищов ще запознае широката общественост със скандалните фирми на местната власт, които с нейно знание и съгласие правят къде успешен, къде не толкова успешен опит да усвоят публични общински средства...

Първият случай е стар - от преди две години, но показателен за схемите как се усвояват публичните финанси. Тогава сайта за новините от града на Щастливеца публикува информация за инвестиционно намерение на бизнесмен. Човекът искаше да купи земеделска земя в Българско Сливово за жълти стотинки. Това не стана след наша публикация и включване на Александър Спасов, който пръв пресметна, че Генчев и компания искат едва ли не да подарят земята...

ИСТОРИЯТА
На 20 септември 2018 г. „АСАКО“ ЕООД подава в Община Свищов заявление, с което иска да купи 124,666 декара общинска земя, намираща се в землището на Българско Сливово (за подробности - https://bit.ly/315IiBQ). В заявлението е приложена оценка, поръчана от кандидат-купувача, според която цената на въпросните земи възлиза на 26 000 лв. С други думи – по 209 лв. на декар.
Запознати с пазара на недвижими имоти към онзи момент коментираха че, това е скандално ниска цена. Много хора се възмутиха и надигнаха глас с основателни съмнения за готвена далавера в интерес на купувача и в ущърб на общината. Тогава мнозина заявиха, че така повече не може и че лично ще потърсят обяснение от кмета на Свищов по време на сесията на Общинския съвет. Така и стана. На сесията присъстваха граждани, очакващи отговор от кмета. С ловка маневра, обаче, Генчо Генчев в началото на сесията оттегли точка 5 от дневния ред (дневен ред на сесията от 29.11.2018 г. – https://bit.ly/3h6crqw). За това свое действие кметът не даде никакво обяснение. Просто отне възможността на хората да му поставят въпроси по точка, която вече не присъстваше в дневния ред на заседанието.
По-късно, в личен разговор заместник кметът на Община Свищов Бедри Алиев заявява, че зад идеята за продажба на земеделската земя стои лично той, като целта е била да се съберат средства за Коледни и Новогодишни бонуси за работниците в ОП „Чистота-Свищов“.

Управител и собственик на „АСАКО“ ЕООД е Тургай Хюсеин Койунджу (за подробности – https://bit.ly/2Fqtbur), който се оказва незапознат с цялата схема по закупуване на общинската земя. „Извикали го да подпише някакви документи.“ Навързвайки тези обстоятелства, непредубеденият читател би предположил, че управляващите в община Свищов участват чрез фирми на приближени лица в схеми, които не са в интерес на гражданите.

Това предположение ще бъде затвърдено в следваща наша публикация. Тогава ще видим как след като въпросният бизнесмен не можа да се сдобие със земя за жълти стотинки, все пак се облажи с обществена поръчка за над 80 хиляди общински пари...

Следва продължение...

Радослав ЙОРДАНОВ

Александър ШАБОВ

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ