Превръщат римския град Нове в сметище!

#
04 Apr 2020 3285

Най-добре проучения и най-добре запазен римски град - Нове, който се намира край Свищов, се превръща в сметище, видя Актуално Свищов. В непосредствена близост до някогашната Северна порта на римското военно селище и ранно средновековен град се изсипва боклук. Сметта се хвърля от камиони непосредствено към брега на Дунав. Така освен съсипия на историческа и културна ценност се съсипва и природата...
В същото време в непосредствена близост до новото сметище на Града на 100-те първи неща се руши и изчезва Военната болница. Обектът е най-големия на територията на Римската империя. Проучен е от полски археолози преди повече от три десетилетия.
Към този момент стопаннин на цялата площ на археологическия резерват Нове се явява управата на община Свищов. Тя полага някакви грижи единствено към социализираната част от Нове, където летните месеци се провежда фестивал на античното наследство. Това е около 3-4% от цялата площ, а останалата територия тъне в тропическа растителност.
Темата за състоянието на Нове е поставена многократно от Актуално Свищов. Явно стопаните на обекта - капацитетните експерти от „Цанко Церковски” 2 не могат да четат и положението от месец на месец става по-зле. На т. нар. дирекция Културно наследство само ще посочим, че Нове е свързан освен с историята на Древен Рим, но и на готите. Препоръчваме на културтрегерите от мръсно-бялата къща освен фестивали и кьорфишеци да полагат и някакви грижи към обектите, които стопанисват. Културният туризъм носи добри приходи, но тряба и някакво вложение. Но реално, а не откриване на туристически център, който се превърна в поредната общинска хранилка...
Актуално Свищов припомня: Провинция Мизия (дн. Северна България) става прародина, така да се каже, не само на готската държавност, в една нейна поредна фаза, но и на старогерманската християнска култура. Това става през 376 г., когато вестготите (част от готите, които се делят на източни и западни), т.е. западните готи се заселват в Мизия със съгласието на източноримския император Валент. Нове става столица на краля на вестготите Аларих, по-късно столица и на краля на остготите Теодорих. Нове става главна резиденция на готския крал Теодерих I в периода 418 – 451 г. През 476 г. император Зенон му предоставя областта Систово (Sistowo, Нове, Свищов) и му дава титлата императорски magister militum praesentalis.

Още за готите и нове на линковете:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B5

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B8

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 

Видео разходка в новото сметище на Града на 100-те първи неща и във Военната болница или което е останало все още:

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ