Превръщат Нове в ... сметище!

Преглеждания: 20 #
20 Mar 2019

За броени дни района около Северната порта на Нове се превръща в нерегламентирано от никого сметище, установи Актуално Свищов. Първите отпадъци, изгорял пластмасов контейнер и подобни, се появиха плахо през почивните дни. В средата на седмицата и в разгара на затоплянето сметището се разраства. Хора, които се разхождат всекидневно по разбитата алея до Паметниците споделиха, че отпадъците се изхвърлят от служители на общинското предприятие, което трябва да се грижи за чистото.
Нерегламентираното сметище се намира на метри от Военната болница, която пък тъне в дива растителност, която не е косена от 2016 година! Злите свищовски езици коментират, че с подобни гледки туристи няма да се привлекат...
Актуално Свищов препечатва своя публикация от 27 октомври 2018 г.: Дивата растителност унищожава безвъзвратно с всеки ден римската военна болница в Нове, алармираха Актуално Свищов археолози. По думите им последното косене там е било през 2016 година.
Ако не се предприемат спешни действия най-добре проучената военна болница в Римската империя ще изчезне, категорични са археолозите. Обектът е открит и проучен от проф. Пьотр Дичек от Варшавския университет. Дълги години полският учен е извършвал организацията по премахването на тревата от останките на болницата.
Обектът е проучван повече от 20 години. В него археолозите от Варшавския университет са вложили изключително много средства както за изследването, така и за укрепването на зидовете. От тях е направена и възстановка на римската тоалетна (латрина). В момента не може да се стигне до болницата, констатира Актулно Свищов. Уникалният арехологически обект е в ужасно състояние - освен трева растат и дървета, които унищожават археологията. В близко време мястото ще е достойно за снимане на епизоди от ТВ-реалити шоу за екстремни спортове...
Общината има договор с Министерството на културата да стопанисва и управлява Нове. Той изтича през пролетта на 2019 година. Сключен е преди десетина години за да даде възможност на община Свищов да разработва и кандидатства с проекти, свързани с Нове. Днес общинските служители твърдят, че носят отговорност само за възстановените сектори.  Разправиите между учени и местна управа са започнали още по времето на инж. Мария Дочева, бивш заместник-кмет, която твърдяла, че документът е само за възстановената част от Нове, коментира Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН. Това са едва десетина декара площ, а Нове е много по-голям - 250 дка, а конкретно в договора Общината има права и задължения да стопансва и се грижи за 203 дка, уточни Евгения Генчева.
Историята на археологиеските изследвания: Проучванията в Нове се провеждат без прекъсване от 1958 година от съвместен екип български и полски археолози. От 1997 година организатор и ръководител на експедицията е Евгения Генчева, доцент доктор от Националния археологически институт с музей при БАН. Научни проучвания край Свищов тя провежда за 32-ра година.
На 4  км източно от Свищов се намират останките от римския легионен лагер Нове - най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г.н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части - кохорти и легиони.
Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток.
Първоначално лагерът се простирал на площ от 17 хектара, но постепенно се разраснал с още 10 хектара. Той бил с правоъгълна форма, а на всяка една от стените му е имало по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намирали щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е било разположено извън крепостните стени.
В последните години на І в. сл. Хр., в навечерието на войните на император Траян с даките, северно от жилищата на трибуните, след разрушаване на първата легионна баня е построена военна болница (valetudinarium). Външните й размери са 81, 90 х 72, 90 м. Планът е прост, но много функционален. Около голям вътрешен двор с портици са разположени два реда помещения, разделени от общ коридор. В тях са настанявани от 4 до 6 пациенти, а възможният прием в болницата е около 300 души. Удобствата са допълнени от изградената в северозападния ъгъл тоалетна (latrina).
Почти в средата на двора се намира светилище на Асклепий и Хигия. Това е една от най-големите (6000 м2) и запазени военни болници, разкрити на територията на Римската империя.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!