Превърнаха 59-годишен стопанин на ... кози в заплаха за околната среда!

Преглеждания: 762 #
10 Jul 2019

История описана все едно от Кафка разказа пред Актуално Свищов регистриран земеделски производител от село Овча могила. 59-годишният Петко Маринов от години отглежда кози, което е основното препитание за семейството му. Явно в резултат на междуличностни отношения започва атака на всевъзможни общински институции срещу човека...
"До този момент разбрах, че съм сериозен замърсител на околната среда в село и нарушител на закона /Закон за устройство на територията/. Забраняват ми стадото ми да минава по улицата", разказва Петко Маринов. Всичко това става в след жалби и сигнали от трето лице, което е със съдебно досие от Овча могила. 
"Регистриран земеделски производител съм. С всичката надлежна и заверена от Служба "Земеделие" документация", твърди земеделският стопанин. Според него целта е да бъде смазан психически и принуден да унищожи стадото си от 50 кози. 
По думите на Петко Маринов най-изявени в административното и институционалното преследване срещу него са Георги Симеонов, еколог в община Свищов и Румен Неделчев, от отдел "Контрол върху строителството". 
Маршрута по който всекидневно минава стадото е в основата на абсурдния случай. Козите на 59-годишния на път за паша минават и покрай детската градина. "Будни" жители на Овча могила видели в това, по-точно в естествените физиологически нужди на животните, големия проблем. Подали сигнали и административната система се задействала срещу "големия замърсител на околната среда" бай  Петко!
Техническата служба на Общината погва Петко Маринов пък заради ... навес! Стопанинът споделя, че го използва при необходимост и мести, където е необходимо. 
Най-фрапиращото е, че го гонят, унижават и се опитват да го глобяват, без да са му позволили да се запознае със съдържанието на сигналите и жалбите срещу него, за да може да организира защитата си, е мнението на юриста Игнат Папазов, който е защитник на Петко Маринов. "Това е абсурдно положение - сякаш без долавяне на нужната и адекватна за случая реакция на  кмета Генчо Генчев, издал веднъж наказателно постановление срещу Петко Маринов, отменено впоследствие от съда. В случая, Общината погазва всички правозащитни правила", категоричен е Игнат Пазов.
ПРИМЕРИ ЗА САМОРАЗПРАВАТА
Веднъж Петко Маринов е глобен с 200 лева с Наказателно постановление на кмета на Свищов, което е атакувано пред Районен съд - Свищов и Темида отменя наложената глоба. Става въпрос за административно дело 366/2018 г. Решението по което отдавна е влезло в сила. 
Явно този неуспех на административните "терористи" ги е озверил до степен да започнат ново преследване. 
То е факт от 21 юни тази година. Тогава Маринов е пресрещнат с викове на улицата от общинския еколог и още неколцина, между тях и автора на сигналите срещу животновъда. На импровизирания уличен трибунал му е заявено: "Ние с тебе какво се разбрахме, бе? Няма да минаваш по тази улица на стадото" ...
ВЪПРОСИТЕ
Разказания случай може да се стори дребен и битов за някой. Той обаче поражда поредица от въпроси. Най-важните: Редно ли е междуличностните отношения, ако са налице такива, да се уреждат чрез административно-наказателни репресии, в ущърб на закона? Как е възможно да се забранява на европейски гражданин да се движи свободно в границите на Евройпеския съюз, без да са налице данни да е незаконно пребиваващ, терорист или "персона нон грата" - съгласно евро  регламента за свободно движение в границите на ЕС. Как точно е избран от екоспециалистите Петко Маринов и неговите кози при положение, че в Общината има доста земеделски производители, отглеждащи този вид млекодайни животни? Каква е разликата между козите и кучетата в Свищов - последните също имат естествени физиологични нужди, техните следи може да се видят навсякъде по града. Защо толкова стриктно се спазва буквата на закона в Овча могила, а свищовлии трябва да се оглеждат за мини оставени от домашите любимци?! 
МНЕНИЯТА ПО СЛУЧАЯ
Не познавам в детайли случая и не искам да го коментирам и вземам страна, коментира Нели Великова, кмет на Овча могила. По думите й козите са основно препитание за Петко Маринов, а единствения възможен път е покрай Детската градина.
Навесът е трайно закрепен към земята с бетон. Неговите основни колони - железата върху, които са поставени ламарините и други подобни са в бетон в земята, заяви Румен Неделчев.
Актуално Свищов не дава мнение на представител на отдел "Екология". Неговият ръководител се оказа в болничен, а другия служител в отпуск.
Всички интервенции на общинската администрация спрямо Петко Маринов са се упражнявали без заповед от горестоящия административен орган - имам предвид както еколога и строителния специалист, коментира юристът Игнат Папазов. По думите му няма данни същите да са определени като членове на Комисии и командировани с нарочна заповед от непосредствения или горестоящи ръководител или административен орган. Съответно, бившият заместник-кмет с ресор Благоустройство и инвестиционна политика Пламен Петков или кмета Генчо Генчев. "Безобразия без анало в европейска държава в 21-ви век ли е това?", многозначително пита юристът. 
Александър ШАБОВ
Снимки: Актуално Свищов. Ясно се вижда, че колоните от метални тръби са забити в подвижни елементи от селскостопанска машина. 
 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Етюди от Свищов и Дунав /СНИМКИ от последните месеци/