Преди 45 г.: След категорична победа в Трявна Академик влиза в „А“ РФГ

#
05 Jun 2021 204

Датата е 5 юни 1976 година. Повече от 3 000 привърженици на Академик с автобуси, леки коли и специален влак пристигат в Трявна и окупират града за последния и рещаващ мач, в който отбора на „студентите“ за първи път ще стане член на групата на майсторите, пише Академик Свищов. Всички тези, които са на стадиона в Трявна и останалите в Свищов край радиоапаратите твърдо вярват в победата. И футболистите не ги разочароват. Те играят по превъзходен начин и по всички линии надиграват съперниците си.

В 43-та минута Пепи Станков повежда отбора към така желаната победа, отбелязвайки първия гол в мача 0:1. Не са изминали и пет минути от второто полувреме и Наско Борисов, който играе последния си мач с фланелката на Академик забива майсторски втори гол за гостите 0:2. Познати и непознати се прегръщат и целуват по трибуните. Сълзи от радост се стичат по бузите. Няма сила, която може да спре Академик по пътя на победата. Гостите господстват на терена и не затварят играта. И в 84-та минута Пламен Вълков, футболиста с манталитета на победител и раздаващ се до последна глътка въздух забива трети гол в мрежата на домакините и дава старт на свищовските тържества да започнат от този стадион 0:3.

Преди започването на първенството с най-големи апетити за първото място бяха отпадналите от „А“ РФГ Етър и Янтра и не по-малко амбициозните Волов, Добруджа, Локомотив /ГО/, Бдин. От тях Етър бе лидер почти през цялото първенство. Имаше момент, когато водеха със седем точки преднина пред Академик и дори най-запалените привърженици на „студентите“ не вярваха в чудото!

КАК СЕ СТИГНА АКАДЕМИК ДО ВЪРХА НА КЛАСИРАНЕТО? Най-вече с невероятна психическа устойчивост,воля и преследване на крайната победа и нещо без което не може – вяра, вяра и пак вяра. А след като аванса на Етър се стопи и кръг преди края Академик излезе с едни гърди напред, останаха само последните 90 минути в Трявна. По безапелационен начин момчетата от дунавския град изиграха може би най-силния си мач в първенството и стъпиха по шампионски на върха.

След толкова много години си позволявам да ви осветля за някои събития преди и по време на мача. Голяма част от това с което ще се запознаете ми е разказал един от героите в мача – Иван Нончев. Отборът на Академик пристига в Трявна в деня на мача, обядва и се настанява за почивка в местен хотелц. За някакъв момент Нончев е сам в стаята. Почуква се на вратата и в стаята влиза шефа на Пощата на Велико Търново Гено Краев, който е футболен функционер на Етър. Носи със себе си чанта с две закопчалки. Обръща се към Нончев с думите: „Днес трябва да загубите и в чантата има 10 000 лева, които са ваши при съгласието ви и си ги разпределяйте по ваше усмотрение“. Нончев е изнервен до край и почти изхвърля натрапника от стаята. Преди това футболистите са разговаряли помежду си и не са изключвали подобна намеса на градския комитет на БКП след принуда от окръжните инстанции. Ръководството на Академията стои зад футболистите и това ги прави решителни. Голяма част от тях не са от града и едва ли може да има катастрофални последици при неизпълнение на нареждане.

Отборите вече са на терена и са по екипи, когато се разбира, че съдиите ги няма и са задържани в близост до Карлово. По наредба на БФФ, ако има неявяване на съдийска тройка от информационната уредба се призовава, ако сред зрителите има футболни съдии да се явят и този, който е с най-висок ценз ще ръководи срещата, а исистенти ще бъдат други двама. Това е причина да смятам, че сред зрителите е имало определени футболни съдии и най-вероятно не от В. Търново, за да няма сигурни подозрения в конспирация. Макар и с 30 минути съдиите пристигат и ще има редовен мач. На полувремето водим с 0:2 и когато се прибираме към съблекалните отново се появява търновски емисар с обещание за двойно увеличаване на сумата, но никой не му обръща внимание. При ситуация през второто полувреме състезател на домакините нанася силен удар в лицето на Нончев и го разкървавява. „Ще убивам, играя за 800 лева“ крещи той. Нончев и най-близко намиращите се до него съотборници са готови да отвърнат на провокацията, но се намесва съдията, усетил опасност при подобна проява мача да е прекратен и после да се вземат неясни административни решения за наказания. Така и последният план за провал на мача не се реализира и победата има по-висока цена, стойност и емоционална възбуда.

Вестник „Старт“ охарктеризира титулярите и треньора по следния начин: 1. Николай Колев – вратар, 23 години; 180 см; 78 кг; трети курс Финанси и кредит; играл в 31 мача – допуснати 19 гола. 2. Иван Александров – десен защитник; 24 години; 175 кг; 73 см; абсолвент Финанси и кредит 34 мача – непримирим борец. 3. Васил Петков централен защитник; 24 години; 177 см; 72 кг; трети курс Финанси и кредит; 33 мача; хладнокръвен и точен в отиграванията. 4. Александър Бенчев – ляв защитник; 169 см; 67кг; 32 мача; абсолвент Застрахователно дело, отскоклив, техничен, с вкус към нападателната игра. 5. Петър Станков – „метач“, 27 години; 179 см; 72 кг; първи курс Застрахователно дело; 28 мача с 3 гола; стълб в студентската отбрана. 6. Иван Нончев – полузащитник/защитник; 25 години. 182 см; 75 кг; 27 мача с 1 гол; трети курс Финанси и кредит, изключително сърцат. 7. Цветан Каменов – полузащитник; 28 години; 171 см; 70 кг; 27 мача с 1 гол; хитър, находчив, с широк спектър на действие. 8. Николай Джаров – полузащитник; 30 години; 177 см; 70 кг; 29 мача с 9 гола; абсолвент Счетоводна отченост, голям стаж, добър конструктор и реализатор. 9. Атанас Борисов – дясно крило; 169 см; 67 кг; 26 мача с 6 гола; абсолвент Счетоводна отчетност; бъзрина и техника. 10. Пламен Вълков – централен нападател; 30 години; 175 см; 75 кг; 37 мача с 9 гола; трети курс Финанси и кредит; завършващ удар, точен пас, отлична игра с глава, голямо сърце. 11. Олег Кърчев – ляво крило; 22 години; 169 см; 68 кв; 26 мача с 2 гола; втори курс Финанси и кредит; бързина и отлична техника.

Желязко Пенев – старши треньор; работил с Академик, Бдин и Локомотив /ОГ/, преподавател в спортното училище в Русе. Помощник-треньор е Николай Керкелов. Голяма бе ролята и на рехабилитатора Георги Ковачев, който по математически начин се справяше с контузиите и травмите на състезателите.

Николай КОНСТАНТИНОВ – ЗОНИТО

„От първия футболен мач в България до Групата на майсторите – История на футбола в Свищов“

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов изпрати абитуриентите от "Випуск 2021"