Порязаха Общината със 185 хил. поради кадърността на "експертите” й

Преглеждания: 637 #
10 Sep 2020

Над 185 хиляди лева няма да получи община Свищов от еврофондовете поради нарушения при изпълнение на два проекта, съобщава сайта площад Алеко.
Управляващия орган по две оперативни програми поряза финансово капацитетните експерти на Цанко Царковски 2 заради загубени две съдебни дела. Дефицитът от 185 958 лева е от наложени корекции заради нередности при възлагане на обществени поръчки. Санкциите са в размер на 5% от допустимите разходи по проектите - първия е за саниране на жилищни сгради, а втория за превръщане на училище в Царевец в хотел. По първия проект финансовата санкция е 132 167 лева, а по втория – 53 791.
По проекта за енергийна ефективност управляващият орган на Оперативна програма „Региони в развитие“ при своя одит e открил нарушения, водещи до намаляване на конкуренцията. Те се състоят във включване на условия, които необосновано ограничават участието на повече потенциални икономически оператори в обявената обществена поръчка. Административният съд във Велико Търново се е съгласил с мотиви на ръководителя на управляващия орган и осъжда общината по административно дело с No 224/2019. Решението е потвърдено от Върховния административен съд с решение по дело с № 9663/2019.
Сходна е и ситуацията с проекта за ремонт на бившето училище в село Царевец. Община Свищов последователно губи делата в Административен съд -ВТ /No 162/2019/ и Върховен административен съд /№ 9722/2019/.
По този начин наложените корекции по двете дела са окончателни. Това означава, че Общината няма да може да си възстанови тези суми от Оперативната програма и те остават за сметка на свищовския данъкоплатец поради кадърността на капацитетните експерти на Цанко Церковски 2. Също така по първото дело общта е осъдена да заплати разноски в размер на 4 622 лева. По второто съдебните разходи са само сто лева.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/