Поредица от прояви готвят за 144 години от Освобождението на Свищов

#
08 Jun 2021 374

Поредица от културни прояви подготвя община Свищов за 144 години от Освобождението на Свищов, съобщи за  Актуално Свищов Таня Ликова, главен експерт звено „Култура”. Проявите ще се проведат четири дни и стартират на 24 юни.

Първа проява е изложба, посветена на Първото местно градско самоуправление. Исторически музей – Свищов подготвя изложба, която ще покаже развитието на града на Щастливеца в периода 1877 – 1977 година. „Със снимки и документи ще покажем ключови моменти в развитието на Свищов за това столетие”, коментира Ивелина Габровска, директор на ИМ-Свищов. Експозицията ще наблегне на малко познати или почти непознати моменти. Наред със снимки на кметовете, управлявали Свищов през годините, ще се покажат ключови неща от историята – изграждането на Градската градина, електрификацията на града и т.н.

Музеят ще бъде домакин и на друга проява част от честванията на 27 юни. Именно там ще бъде представена книгата на Галя Константинова, включваща лирика и драматургия, писани през годините от свищовлийката.

Част от проявите е и връчване на традиционните награди в областта на културата и образованието. Тази година това ще се случи на площада пред Общината.

Кулминацията по традиция е на 27 юни. Честванията ще започнат на Братската могила в парк „Паметниците”. Вечерта на площада пред Общината ще се състои голям празничен концерт, в който ще участват колективи от града и населените места. Специален гост ще бъде Фолклорен ансамбъл „Мизия”.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/