Полицаите са хора като нас, протестите не са срещу тях

Преглеждания: 145 #
09 Sep 2020

Днес се чухме по телефона с мой приятел. Рядко наричам някого приятел. Това е тежка дума. Приятелите останаха в детството. Истинските. Но това е друг случай...
 Запознахме се преди десетина години. Днес го считам за приятел. Моят приятел е полицай. Преди време се обади да ми каже, че е видял мои снимки от протест, на който бях. Снимал съм точно в тази посока, където е бил във верига с негови колеги. Днес ми се обади да ми честити деня на Съединението. Честитихме си го. Каза, че ме е видял на 2 септември. Пак там. Той може да ме познае в множеството. Аз него не. Със шлемове са. Не че искат. Налага им се. Летят бутилки с вода. Замерят ги с яйца. Мятат павета. Разхождат се индивиди с черни качулки и метални тръби. Хвърляха бомби. Не пиратки, както пишат някои. Бомби. Такива, дето разтрисат наоколо. Казах му, че на 10-ти пак съм там. Спиране няма. Отвърна ми, че пак ще е там. Служба... Аз отивам по свой избор. Него го пращат. И не може да откаже. Изпълнява служебни задължения. Казах му ако ме види, да даде знак. Шегувах се. Представяте ли си полицай да помаха на свой познат от протестиращите... Но ако го видя там, ще ми е драго да го прегърна. Внимателно, разбира се. Да не го изтълкуват колегите му като нападение.
 Приятелят ми има семейство. Прекрасно семейство. Има свои роднини, приятели. Те знаят, че той отива на протестите. И не могат да го чуят, да се свържат с него. Дали се тревожат? Сигурно следят по телевизиите какво се случва. Да, полицаите са хора като нас. Някои от тях биха застанали редом с нас, ако не са на служба. Но дори и да не мислят като нас, това са хора. Бомбите осакатяват. Бомбите убиват. Паветата също. Яйцата, стичащи се по униформите, са гавра, която никой не заслужава. Българският полицай – ни най-малко.
Аз не протестирам срещу българския полицай. Иска ми се нормалните протестиращи да пазят човека до себе си и срещу себе си. Включително полицаите. Включително като се разграничават  и дистанцират от агресивните протестиращи. Като започнаха да се хвърлят бомби, се изтеглих назад. Това вече не бе моят протест. Мнозина окуражаваха агресивните. Ако и да е от задна линия, те съучастват. От всичко това нямаме нужда. Да, има провокатори. Но ние не сме като тях. Не бива да ги окуражаваме или да се увличаме след тях.
Да, има хора, изнервени от това, че управляващите неглижират протестите. Сигурно е нормално хората да са гневни. Гневен съм и аз. Но протестът е срещу наглото, некадърно и задкулисно управление, срещу институционалния разпад, срещу сталинската прокуратура, срещу… сигурно има още много неща, заслужаващи протест. Но ние не протестираме срещу българския полицай. Някои ще се съгласят с това, други не. Хора разни.. Никого не упреквам. Никого не убеждавам в едно или в друго. Това напираше, това написах.
Радослав ЙОРДАНОВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/