Площад „Алеко” направи заявка за участие в политическия живот на Свищов

Преглеждания: 24 #
17 Sep 2018

ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИЗАТОРСКИЯ САЙТ „ПЛОЩАД АЛЕКО” НАПРАВИ ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА ОБЩИНАТА. Това става ясно от публикувано днес обръщение на създателите на сайта в социалната мрежа фейсбук.
Поради важността на темата за града Актуално Свищов публикува без редакторска намеса пълния текст на обръщението:
"Уважаеми съграждани, скъпи свищовлии!
 Преди една година създадохме информационно – анализаторския сайт „Площад Алеко“ с идеята той да се превърне в място, от където може да се почерпи автентична и вярна информация за случващото се в града и общината, могат да се срещнат различните гледни точки на представителите на общественополитическия живот и най-важното, могат да се дискутират професионално и компетентно действително важните теми от дневния ред на управлението на Свищов.
 Липсата на достатъчно и достъпна информация относно начина на вземане на решения по основни въпроси, предопределящи съдбата на града за десетилетия напред, както и отсъствието на компетентен дебат, отсяващ важните аргументи от личностните нападки, ни провокира в много случаи да представяме като алтернатива и своята гледна точка. Имаме самочувствието да смятаме, че тя е издържана политически и подплатена с авторитет професионално.
Считаме, че това е мнение на добронамерени, успели, независими хора, доказали във времето и чрез делата си стойността и правилността на вземаните от тях решения. Колкото повече подобни гледни точки се срещат в публичното пространство, толкова по-високо качество на обществения разговор бихме имали, а градът и общината имат нужда от това!
 Със сигурност „Площад Алеко“ не е решил проблемите на медийната свобода и обективност на местно ниво. Сайтът по-скоро допринася за създаване на позитивен и умерен тон, който твърде много липсва в свищовските вестници и електронни издания. Макар и рожба на създателите си и отразяващ предимно тяхната гледна точка, вярваме, че не робува сляпо нито на пристрастията към настоящите властимащи (каквато е едната тенденция в публичното говорене), нито на пристрастията към бившите властимащи (каквато е другата отчетливо изразена тенденция).
 Медийната реакция на събитията в града няма как да не следва наложилото се противопоставяне в публичния разговор между минало управление и настояще такова. За съжаление, именно то дава облик на политическия живот в града от 2015 г. насам. Ние намираме, че подобен чернобял повърхностен и нихилистичен подход е вреден и непродуктивен. Излизането от този модел на мислене е задължително условие, за да можем да погледнем напред.
 Много е трудно да се наложи на общество с подобна традиция положително конструктивно отношение при определянето на хората, вземащи решения за съдбата му. Съвсем не става дума да се прикрият и омаловажат явните и несъмнени грешки на този или онзи, но вместо да се акцентира единствено върху тях, да се изгради реална алтернатива чрез стратегически послания, заложени цели и обезпечение от реални политики. Разбира се, подобен подход е пряко следствие на качеството на хората, занимаващи се с общественополитическа работа на местно ниво, а истината е, че там особено качествени трудно се намират. Стойности като  професионализъм, морал, ерудиция, адекватност на нуждите на общността са мерилото, което би било добре да ни ръководи. Като че ли водещи са по-често злобата, дребния личен интерес, дори роднинските шуробаджанашки мотиви.
 Със съжаление трябва да признаем, че през последните години огромно количество хора напусна града. Свищов се обезкърви, като логично първо си тръгнаха младите. Това в голяма степен са най-инициативните и можещи личности, които могат да претендират и успяват да постигнат подходяща житейска реализация навсякъде по света. Тези хора, обаче, продължават да бъдат съпричастни със случващото се в града и потенциалът им остава непотърсен и неизползван. Наличието на огромна емигрантска диаспора на свищовци в България и по света, е естествено лоби за защита на интересите на родния град, към който тези хора се чувстват привързани. Подобни хора трябва да бъдат включени в публичния живот на местно ниво и да намерят свое представителство, от това управлението на Свищов само ще спечели!
 Негативното заклинание, че обитаваме един умиращ град, в който млади хора липсват, допълнително нагнетява чувството за безпомощност и отчаяние. Без съмнение, проблемите на Свищов са много тежки, изискват напълно нестандартен подход за решаването им и никак не е сигурно, че дори и в този случай, това ще се случи. Леенето на вопли по социалните мрежи обаче не помога особено, защото демотивира и малкото останали младежи, колебаещи се дали да свържат съдбата си и бъдещето си с града. Млади хора има, те наистина не са много, но заслужават някой да им даде шанс и „Площад Алеко” смята да направи именно това!
 Може би най-важният мотив, който провокира създаването на сайта „Площад Алеко“ е социокултурния. Има ли изграден автентичен социален и културен облик град Свищов и какъв е той? Какво е културното ДНК на Свищов, както попита Калин Костов от трибуната на Общинския съвет и кои са неговите носители? Следва ли да се насочат усилията на управлението и работа ли е на местната власт да го съхранява, запазва от нетипични примеси и работи по възпитаването му като светоглед? Нашият отговор е положителен и с особена активност и пристрастност промотираме именно подобни теми – детският фестивал „Реката”, организиран на напълно доброволчески принцип от сдружението „Рисувай с нас”, мачовете на любимия „Академик” и др.
Осъзнахме през изминалата една година, че мисията на „Площад Алеко“ далеч надхвърля възможностите, които един информационен интернет сайт притежава. Подобни амбициозни цели могат да бъдат реализирани именно като общо дело, а не да са плод на индивидуално усилие. Осъществяването им на широка база е и единствената гаранция за устойчивост във времето. В противен случай това би представлявало интелектуално усилие на отделни личности, което би останало неразбрано и неприето от хората, към които е адресирано.
 Това ни предизвиква да направим опит да съберем съмишленици за създаване на гражданско сдружение, което да обедини личности, имащи подобно отношение към целта и смисъла на участието в обществения живот на местно ниво и което ще е носител на тези послания към града и света. Много скоро "Площад Алеко" ще прерасне в нещо повече от информационна платформа и ще даде реална заявка за участие в обществения живот на град Свищов. Ние искаме да дадем реална алтернатива за гражданите на Свищов във всички аспекти от живота на града - политическия, икономическия, културния. Искаме да зададем нов път за развитие и да дадем повече шанс на младите, на които принадлежи бъдещето на Свищов.
 
Успехът на сайта с публикациите по темата за бъдещата магистрала „Русе – Велико Търново“, благодарение на които Свищов извоюва близостта на трасето и възможността за включване по адекватен начин в инфраструктурното развитие на страната, показва, че подобни усилия имат смисъл. Ако те бъдат канализирани и в тях се включат подходящите, стойностни хора, те са шанс на местно ниво да се заговори на различен от настоящия език и градът като цяло да вдигне нивото си. Ние вярваме, че това ниво не е абстрактна неустановима категория, а се определя от индивидуалното, лично ниво на хората, които определят съдбините му.
 Ние вярваме, че Свищов заслужава повече!
С уважение и най-добри чувства:
Момчил и Калин Костови"

 

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK