Пишман свищовски „археолог” отива на съд за иманярство

#
22 Jul 2021 633

Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу И.С. за иманярство, съобщават от държавното обвинение в старата столица. Обвинението срещу 46-годишния мъж е за това, че на 7 ноември 2020 г. в свищовско село в дома си и в лек автомобил „Фолксваген Туран“ противозаконно държал общо четири металотърсачи с неустановена марка и модел. Устройствата били със сгъваема дървена конструкция, за които е знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Установените металдетектори не били регистрирани по реда на закона за културното наследство и наредба N Н-00-0001 от 14.02.2011 г. за извършване на археологически проучвания.

Разкритието станало след подаден сигнал, че в ниви, обработвани от местна кооперация, бил забелязан мъж да извършва иманярска дейност, използвайки металотърсач. Пристигналите полицейски служители установили на място обвиняемия, който в този момент държал в едната си ръка металотърсач, а в другата лопата. При извършено претърсване в автомобила на обвиняемия бил открит втори металотърсач и права лопата, а в жилището му намерени и иззети още два металдетектора.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/