Първите‭ изяви на първия български хор са пред княз Дондуков и княз Батенберг

Преглеждания: 244 #
01 Sep 2018

Много често определят Свищов за града на‭ 100-те първи неща. Повечето хора обаче без затруднение могат да споменат само пет-шест от тях. Съвместно с директора на Исторически музей – Свищов Ивелина Иванова, уредникът Анатолия Тодорова и Актуално Свищов ще разкажем за по-неизвестните първи неща в града, които обаче са ярка диря в историята на Свищов и България.‬

Първият хор в България е създаден от Янко Мустаков,‭ тревненец по рождение, но работил до края на живота си в Свищов. През 1862 година е поканен от свищовските първенци за учител по музика в средномахленското училище и за псалт в църквата “Свети Димитър”. Даскалът сладкопоец прави силно впечатление и на енориаши, и на приятели – мнозина го съветват да изучи по-висша музикална култура в странство. Твърде скоро Мустаков заминава за Букурещ, където изкарва 4-годишен курс на Консерваторията. От 1868 година се установява отново в Свищов като псалт в храма “Свето Преображение”, посещаван от най-видните и заможни свищовлии.
Придобил широки познания в областта на музикалното изкуство, Янко Мустаков привлича свищовски младежи, любители на хубавото пеене, и почва да ги обучава по нотни тетрадки. Много скоро той прави хор, който започва да пее на два гласа в църквата “Св. Преображение”. През 1870 година със същите младежи съставя и оркестър, включващ цигулки, китари и виончело. “Опелото на Исус Христос” е първото произведение, което хорът изпълнява на 4 гласа. То е преведено на новобългарски от Кръстю Пишурката, а нотирано от самия Мустаков.
По време на Руско-турската война чиновникът при свищовския губернатор Чимов организира втора група за църковно пеене, която до късната есен на 1877 година участва в литургиите на катедралния храм “Св. Троица”. Руснакът знае, че трябва да напусне града и решава да остави добър спомен за себе си – дава на Янко Мустаков нови ноти, съветвайки го да привлече повече хора. По време на школската ваканция Мустаков събира около себе си 80 ученици, обучавани всеки от 3 до 5 часа всеки ден в продължение на 4 месеца.
В началото на 1879 година княз Дондуков-Корсаков, квартируващ в Търново, научава за свищовския църковен певчески хор. Князът отправя официална покана той да пее през Страстната седмица и след Великден в старата българска столица. Приемайки поканата, Янко Мустаков започва усилено да готви питомците си за първия им гастрол. Подготвеният репертоар включва песнопения от Велики четвъртък до четвъртъка след Възкресение. Учителят подбира по 4 души от най-добрите певци за всяка партия, които да пеят пред руския княз. С четири файтона във вторник на Страстната седмица избраниците и диригентът заминават за Търново. Тамошната публика е възхитена от изпълненията на свищовските хористи. Не по-малко впечатлен е и самият княз Дондуков, който възнаграждава с по 5 златни рубли всеки песнопеец. След Светата литургия на Великден 15-те нашенци дори споделят празнимната трапеза на руския благородник.
Втората публична изява на хора, дирижиран от Янко Мустаков, отново е пред благородна особа. Нарочна делегация на свищовлии решава да приветства първия български княз Александър Батенберг заедно с хоровата група. Специално за случая Мустаков нотира три песни на четири гласа – “О, радостен ден”, “Тържествено събрани” и “Из кръв и дим свободата изгря”. Те били изпълнени след тържествените приветствия и речи на самия дунавски бряг.
В наши дни хорът е носител на множество награди от фестивали в Гърция, Испания и Германия. А от 1892 година съставът, носещ името на първия си диригент, е домакин на Национални хорови празници “Янко Мустаков”.

Свимка: Исторически музей - Свищов

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Държава в кататония

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Толкова ли сме богати, че "хвърлихме" 70 000 на вятъра?