Първата жена – ректор на Стопанска академия, съди образователното министерство за 36 470 лв.

Преглеждания: 43 #
05 Dec 2018

ПЪРВАТА ЖЕНА – РЕКТОР НА СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ В СВИЩОВ, съди министерството на образованието за 36 470 лв. за претърпени имуществени и неимуществени вреди, пише вестник "Борба". Искът обаче е отхвърлен от Административния съд във В. Търново, но решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Проф. Теодора Димитрова стана ректор на 35 г. и само дни след това, в началото на юни 2015 г., тогавашният образователен министър Тодор Танев я освобождава от поста и назначава временен ректор. Димитрова оспорва заповедта и тя е обявена за незаконосъобразна. След това Теодора завежда дело срещу министерството за 20 000 лв. неимуществени и 16 470 лв. имуществени вреди, които са неизплатени трудови възнаграждения за длъжността ректор. Търновските съдии отхвърлят претенциите й, тя обжалва пред ВАС, който отменя решението и връща делото на друг състав в старата столица. Сега другият състав също е отхвърлил иска на професорката, но съдебната сага продължава, защото подлежи на обжалване.

Бурните събития в Стопанската академия започнаха през май 2015 г., когато изтече мандата на тогавашния ректор доц. Величко Адамов. За ректорския пост се кандидатира проф.Теодора Димитрова, но опоненти сезираха съда и просветното министерство, като оспориха легитимността на Общото събрание. Заговори се, че най-младата у нас професорка е посочена от доц. Величко Адамов за негов наследник. Заради разразилите се скандали министър Танев спря вота, но въпреки това доц. Величко Адамов проведе изборите и на 28 май 2015 г. проф. Димитрова бе провъзгласена за ректор.

Последва реакция на министър Тодор Танев, който назначи за служебен ректор на академията проф.Иван Върбанов. Задачата му бе да подготви провеждането на нови избори. Проф. Димитрова обаче се почувствала засегната и завела дела.

Тя предявила иск от 16470 лева за претърпени имуществени вреди за периода от 3 юни до 4 декември 2015 г., представляващи неполучено от нея трудово възнаграждение за длъжността ректор, и 20 000 лева с лихвите за неимуществени вреди за изживени от нея негативни емоции на разочарование, огорчение, обида, неудовлетворение и притеснения вследствие отстраняването й от длъжност.

Преди дни ВАС е отхвърлил друг иск на проф. Димитрова за възстановяване на ректорския пост.

Нели СУКОВА

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/