Откриха паметник на героите от Дойран

Преглеждания: 307 #
16 Nov 2019

С тържествена церемония в Плевен бе открит паметника на Девета плевенска пехотна дивизия. 33-ти Свищовски полк е част именно от тази дивизия по време на Първата световна война. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, под чиито патронаж се проведе инициативата за изграждането на монумента, преряза лентата. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на българската армия през Първата световна война – сраженията при Дойран. 
 Фигура на ген. Владимир Вазов, е централна в новия военен паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, посветен на битката при Дойран.
Мемориалът се издига на площад „Свобода“ в Плевен и се реализира с дарения на плевенчани, събрани от Инициативен комитет. 20 хиляди лева предостави и Общинският съвет.
Монтирането се извършва с помощта на военни специалисти.
Мемориалът е архитектурно художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите воини, автор е скулпторът Борис Борисов.
„Няма как човек да не се включи с желание към подобна работа, защото всички знаем ген. Вазов и 9-а пехотна Плевенска дивизия с тяхната велика победа при Дойран. Решението беше отгоре да застане фигурата на ген. Владимир Вазов. При нея, с това стъпване на камъка с единия крак, търся победното в подобна стойка. Лявата му ръка е подпряна на сабята. Долу са направени 4 войници от 9-а пехотна дивизия, като фигурите са ориентирани напред към фронта“, каза той.

Актуално Свищов припомня: Тридесет и трети пехотен свищовски полк е формиран в Русе под името Девети пехотен резервен полк на 4 февруари 1900 съгласно указ № 9 от 1 януари 1899 година в състав четири пехотни и една погранична рота. На 29 декември 1903 година с указ № 84 на княз Фердинанд I се развръща от една в две дружини и се преименува на 33-и пехотен свищовски полк. Установява се на гарнизон в Свищов.
На 17 септември 1912 от състава на 33-и и 34-и полк се формира 54-и пехотен полк.
Балканските войни: Участва в обсадата на Одринската крепост. Отделно от това се сражава при село Кемал, Чаталджа, форта Каракол Нокта, Сиври Кая и други. По това време носи бойното знаме, което е предвидено за пета опълченска дружина от Руско-турската война от 1877 – 1878.
По време на Междусъюзническата война (1913) успява да завземе прохода „Св. Никола“, върховете Ощра и Копатник. Полкът воюва в състава на Самоковски отряд. Между 25 и 28 май 1913 полка заедно с Тридесет и четвърти пехотен троянски полк се разбунтува и е прехвърлен от Чаталджа на гара Бойчиновци.
На 11 септември 1915 от състава на 33-и и 34-и полк се формира 58-и пехотен резервен полк.
Първа световна война: Полкът взема участие в Първата световна война (1915 – 1918) в състава на 2-ра бригада от 9-а пехотна плевенска дивизия.
През 1915 година полкът се сражава при Черни връх, Селачка, Извор, Дряновец, Върбица, Боровац, Преконоге, Скирача и Орлеан, върховете Грамада, Магашка Чуса и други. От 1916 води боеве при Петорак-Арменохор, Кенали, Меджедли, Негочане.
На 8 юли 1919 година полкът е разформирован, а от частите на полка се създава трета дружина на 4-и пехотен плевенски полк. На 5 юни 1937 името на полка е дадено на 2-ри пехотен искърски полк.
Командири: Полковник Иван Златанов, полкоковник Манол Чакъров, подполковник Константин Попов, полковник Тодор Нейков.

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания