Освен от вируса, хората умират и от хаоса

Преглеждания: 218 #
23 Nov 2020

Освен от вируса, хората умират и от хаоса, който правителството създаде, като пропиля „прозореца“, който вирусът даде през летните месеци. Това заяви председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред бТВ, съобщиха за Актуално Свищов от пресофиса на платформата.  Не се подготви системата – нито организационно, нито финансово, нито с лекарства, ваксини, болнични легла, болници, линейки. Властта остави хората сами да си търсят линейка, болнично легло, лекарства, кръвна плазма и пари за PCR тест.
Има 26 хил. свободни болнични легла по данни на Министерството на здравеопазването, но в болниците казват, че няма легла. В България има две картини  – хората, които умират в дома си, в линейка или пред болницата и Борисов, който разхожда в джипа двама лекари и им показва пътната маркировка, допълни Манолова.
Правителството да иска прошка за това, което се случва. Следващите му дни няма да се мерят в похарчени пари, магистрали и корупция, а в загубени човешки животи, категорична бе тя и призова за безплатни PCR тестове и командироване на държавните служители в РЗИ, за да могат да се карантинират навреме всички заразени и контактните им лица.
Манолова призова президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за ДДС, с които за участие в държавни бордове на държавните служители се регламентират тлъсти бонуси.
Да наложи вето и върху текстовете в Закона за ДДС, с които се позволява на фирмите за бърз кредити да начисляват 200% неустойка за неизпълнение и така повече от двойно оскъпява дълга. При дълг от 1000 лв., хората ще връщат 4000 лв. – неустойка за неизпълнение 2000 лв., 50% годишен процент на разходите (ГПР) 500 лв. и други такси, които начисляват фирмите, обясни Манолова.
Тя подчерта, че и с новия Закон за ВиК, който в момента е на обществено обсъждане, ще се увеличи поне двойно цената на водата заради въвеждането на три такси за достъп до вода (достъп до питейна вода, за канал и за пречистване) и национализирането на общинските ВиК-дружества. В Димитровград например цената на водата от 1,80 лв. става 3,50 лв., каза Манолова.
Ще се прави и нова КЕВР само зя водата, обяви тя още, с огромни заплати, техника, автомобили. Властта се чуди как да  назначава свои хора, за да взимат тлъсти заплати, докато хората са без подкрепа и се страхуват за доходите си, заяви още тя.
От думите на Борисов излиза, че в държавата всичко е наред, но хората били виновни, че не се спазват мерките и сме първи по смъртност от COVID-19. Тоест, според премиера, правителството не е случило на народ, посочи още тя.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки