Общината е длъжна да ни възстанови надвзетите пари за такса смет

Преглеждания: 50 #
16 Dec 2018

В петък стана известно решението на ВАС, че Общината загуби дело срещу такса смет, събрана през 2017 година, което бе заведено от Виктор Майсторов и Радослав Йорданов. Всички, които съвестно са си платили се питат какво следва. Отговорът бе даден днес в социалната мрежа в публикация на Александър Спасов. Актуално Свищов я препечатва, защото касае всички, живеещи в Свищов и населените места:
„Всички сме наясно, че Община Свищов загуби делото относно определянето на Такса битови отпадъци за 2017 г. Какво следва? Решението на ВАС не подлежи на обжалване и е влязло в сила.
Община СВИЩОВ служебно трябва да възстанови на свищовлии надвзетото за ТБО за 2017 г. след като и ВАС се произнесе, че определянето на размера й е било незаконосъобразно. Най-реалистичният вариант е това да стане с прихващане по време на плащането на новата такса за 2019 г.,
Подобен случай на възстановяване на надвзети суми е имало през 2011 г. в Перник, когато е била приета по-висока такса „Битови отпадъци”, но след заведено съдебно дело е отменена. Тогава Община Перник е преизчислила на всеки заплатил налога надвзетите пари и му ги е върнала.

Делото за падналата ТБО е победа на законността и правовия ред. Местният налог за 2017 г. бе приет при сериозни процесуални нарушения, при грубо потъпкване на материалния закон и в нарушение на Закона за местните данъци и такси.
Това е правилото, но в нашия град някои се поставят над Закона и допускам, че кметът няма да си помръдне пръста за да възтържествува справедливостта. Но той не бива да забравя, че съществува текст в чл. 304 от АПК, който гласи:
"Чл. 304. (1)  Длъжностно лице, което не изпълни задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба от 200 до 2000 лв.
 (2)  При повторно нарушение по ал. 1 се налага глоба по 500 лв. за всяка седмица на неизпълнението, освен ако това се дължи на обективна невъзможност."
И в заключение - именно кметът е длъжностното лице, което трябва да изпълни съдебното решение”.

Бел. ред. Интересно е какво става с размера на такса смет за следващата година. Налогът бе гласуван от общиските съветници в края на октомври. Местните восъчни фигури на Мадам Тюсо без обсъждане оставиха в сила план-сметката и размера на ТБО, които се оказаха незаконосъобразни след решението на Темида...

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/