Обредни хлябове и картички показва изложба в музея

#
27 Dec 2018

Преди дни почетохме паметта на Свети Игнатий Богоносец. Според народното поверие Игнажден е началото на новата година. От това какъв човек ще влезе пръв в къщата, се гадае каква ще бъде следващата година за семейството. Ако той е с добро здраве, има задружно семейство, имотен е и грижлив стопанин, в къщата през цялата година ще има здраве, плодородие, късмет и богатство. Ако в дома дойде бременна жена или жена с малки деца, животът ви ще бъде благословен. Рано сутринта на Игнажден жените омесват краваи за всеки член на семейството и един кравай, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета, поръсени със сусам. На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството. От Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Коледарите започват своите репетиции на песни. С Игнажден започват коледните празници. За това по този повод Исторически музей Свищов подготви изложба с картички от фонда на музея и обредни хлябове, изработени от ДГ „Чиполино“.

През 1843 г. британският художник Джон Хорсли създава първообраза на днешната коледна картичка по молба на свой приятел. До този момент хората си разменят ръчно написани пожелания като писма, които предават лично или по пощата. Образите и сцените от първите коледни картички рядко изобразяват зимни и религиозни мотиви. Преобладават цветя, феи и други вълшебни образи, които напомнят на получателите за настъпващата след няколко месеца пролет. По-късно се появяват хумористични и детски картини. Изобразяват се снежни пейзажи, уютни къщи с пушещи комини, ангелчета, весели дечица. В католическите страни преобладават библейските мотиви, сцената с Рождество Христово, Богородица с Младенеца.

   В България картичките започват да навлизат след Освобождението. Модата идва от Виена и първо се появява в крайдунавските градове. По данни на "Българските пощи" първата новогодишна картичка е изпратена през 1882 г., а първата коледна през 1885г. Първоначално те се произвеждат в Германия, като допълнително се добавя текст на български. В началото на 20-ти век русенската печатница „Модерно изкуство” произвежда първите картички в България.

   Коледните и новогодишните картички ни предават послания за здраве, благоденствие и късмет на близките ни и ни зареждат с получените от тях поздрави за по-добри и щастливи дни.

Анатолия ТОДОРОВА,

ИМ-Свищов

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK