Николай Овчаров започва проучване на Калето, с Дракула привличат туристи

Преглеждания: 156 #
26 Apr 2019

На 15 май започва проучването на остатъка от средновековната крепост Калето, обяви пред журналисти в столицата археолог професор Николай Овчаров. Това прави историческата ретроспекция, в която се откроява съдията, се отразява на свиването на крепостта през годините и се оказва влияние върху нея. Стана ясно, че през 1393 година след падането на столицата Търново и въпреки сериозното съпротивление срещу османците, наследството се насочва към Дунава, когато е обвързано с други крепости на север, след пълна загуба на цената и Свищовската, която остава една от последните крепости на цар Иван Шишман. Друг интересен момент, който се открои, е факт, че през зимата на 1461 година собственикът на властта е влязъл - Дракула прекосява река Дунав и обсажда свиста на крепостта при много драматична битка, която ще се възползва от това, което прави Влад Цепеш прекарва зимата в крепостта , която е за известно време поставя негова резиденция.
 Запазени играчите с изглед към крепостта показват как изглеждат като цяло, както по информация от хрониката на стаята, така и от конструкцията, която е много добра и се нуждае от много помощници.
Професорът подчертава, че останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. (откривател на гроб 39 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, в който се допускат, че е погребан цар Калоян). Той допълва, че Калето е една от забележителностите на Свищов и е разположена в централния част на града.
Предстоящото проучване и разкриване на местността ще бъде финансирано с 30 хиляди лева от община Свищов. Проф. Николай Овчаров ще ръководи екипажа на разкопките, а негови заместители ще бъдат свири на археолога Марин Маринов , който присъства на пресконференцията и неговата колежка от Регионален исторически музей - гр. Кърджали Полина Пиперкова. Професор се сблъсква, когато се споразумява за популяризирането на средновековната крепост „Калето“ да се популяризира Свищов като дестинация за културно-исторически туризъм и даде пример за разкопките в Южна България - за Перперикон и Татул, които водят хиляди туристически години в региона.
„Нашата цел е с течение на времето да превърне крепостта„ Калето “в туристически обект с културно-историческо значение. Свищов е един много красив град. В него има всичко. В границите на града се предвижда големия римски град, който е един от най-добрите изпълнители на европейски проекти. Във вътрешността на града със възрастови къщи много красиви сгради от 20 век. Има всички доходи, които биха могли да доведат до привличане на интерес към културно-историческия туризъм. Към всичко това може да се прибави и предстоящата първа копка на „Дунав мост 3“, която ще свързва Свищов и Зимнич, обясни проф. Овчаров.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ