Никола Янков: Много тренировки и отдаденост е моята формула за успех

Преглеждания: 246 #
05 Nov 2020

Възпитаника на треньора Митко Божанов - Никола Янков, определен за перспективен млад състезател за 2019 година пред Актуално Свищов.
– От колко годишен спортуваш и как разбра, че бойните изкуства и в частност кикбокса и киокушин са твоите стилове? 
- От 2014 г. се занимавам с киокушин, а с кикбокс започнах пролетта на 2019 г. Надградих уменията си от киокушин като започнах да тренирам удари в главата. 
– Каква беше ролята на треньора ти – Митко Божанов по отношение на развитието ти като спортист?
- Митко Божанов ме подтикна да опитам, оттам аз се запалих, видяхме че бързо напредвам и решихме да опитам на състезание. Ясен Тодоров ми помагаше основно в подготовката. Той също има участия и в двата правилници - киокушин и кикбокс. 
– Какво значи за теб спорта? Има ли нещо, което би те накарало да се откажеш от него?
- За мен спорта е неизбежна част от ежедневието ми, ден в който не съм тренирал е не пълноценен. За сега не мисля за отказване, имам цели, който искам да постигна. 
–В момента си на 17 години и учиш в СПГ „Алеко Константинов”. Скоро ще завършиш средното си образование. Чертаеш ли някакви планове в близко бъдеще и каква е посоката, в която смяташ да поемеш?
- Вероятно ще захвана нещо със спорта или треньорска дейност, това което ме прави щастлив. 
– Би ли казал твоята формула за успешен спортист? В каква степен е важен таланта, упоритостта, късмета и подкрепата на близките?
- Много тренировки и отдаденост, това е формулата, но разбира се и много желание. Таланта не е толкова важен, колкото упоритостта и здрави тренировки. Без подкрепата на семейството и треньора няма как да успееш. 
– Настоящата година е трудна за всички ни - в здравословен, професионален и финансов план. Въпреки това, 2020 година се очертава като една от най-успешните ти. Участвал си на няколко състезания. Имаше ли момент, в който се поколеба да спреш участията си с цел да запазиш твоето и здравето на близките си? 
- Разбира се, имах притеснения, но спазвах противоепидипичните указания, желанието ми за състезаване е огромно. 
– Въпреки, че 2020 година не е приключила, ако трябва да направим равносметка на постиженията ти, имаш четири сребърни медала и един бронзов от републикански и международни турнири по кикбокс и киокушин. Сякаш нещо не ти достига и златото от първенствата ти се измъква между пръстите. Какво не ти достига и какво смяташ, че трябва да промениш, за да може на предстоящото състезание в Дупница, в края на месеца, да застанеш най-високо в стълбицата? 
- За мен не е важно на кое място съм се класирал или дали имам купа или не, по-важно ми е да съм се представил добре и да съм показал добра техника. Да съм направил впечатление като силен боец, макар и да съм загубил. 
– Кое е по-важно за теб като успехи - да си в топ 3 на едно състезание или това, че имаш покана за втори път да участваш в лагер на националите по бойни изкуства? Какво значат за теб участията в тези лагери? 
- Това че имам покана да участвам на лагер с национални състезатели. Обмяна на опит и заучаване на нови техники. 
– Разкажи ни за майсторския клас на Питър Артс, в който участва през октомври.
– Научихме нови неща, беше много вълнуващо да тренираш със състезатели от престижната бойна верига SENSHI. Питър Артс показа интересни комбинации. Тренировките бяха на много високо ниво.
– Ако друга държава оцени твоите възможности и успехи, би ли приел да се състезаваш под друго знаме?
- Смятам, че ако се докажа и се старая рано или късно ще бъда оценен. 
– Смяташ ли, че си най-подходящия претендент да се превърнеш в Спортист на община Свищов за 2020 г.?
- Да, състезавам се по два правилника, не знам за друг състезател в общината, който се готви по два правилника и се състезава. Колкото и сходни да са двата правилника.
Мирослав ВАСИЛЕВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ноемврийска пролет!