Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта

#
15 May 2021 243

Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта и да просперира. Разчитаме на служебните министри да върнат чувството за справедливост у гражданите и у бизнеса. Крайно време е справедливостта и правилата да са на първо място в България.
Това заяви Мая Манолова след посещение на птицеферма близо до Пловдив по сигнал, че фермата е притискана чрез доклади от Министерството на земеделието, за да бъде взет бизнеса на хората, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на платформата.
В сигнал до Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ собствениците посочват, че са завели и спечелили съдебни дела на първа инстанция (от две възможни) срещу държавата за отказа на Министерството на земеделието и храните да им плати обезщетение за унищожаването на птиците им заради огнище на птичия грип в съседна ферма.
Собствениците посочиха, че съседната ферма е свързана с лица, близки до бившите управляващи и не скриха опасенията си, че се касае за опит бизнесът им да бъде взет, както и земята, в която са инвестирали за разширение на мощностите си.
Манолова показа фермата, която е изключително модерна, с иновативни производства и пълна автоматизация на дейностите. Птицефермата е била показвана няколко пъти при мисии на Европейската комисия в България.
Манолова подчерта, че собствениците са завършили образованието си в САЩ (компютърни науки и финанси) и развиват бизнеса си като семеен, заедно с майка си, която е бивш университетски преподавател.
Те посочиха, че в целия Европейски съюз няма птицевъд, който да не е бил обезщетен при огнище на птичи грип за унищожените си животни на цена от близо 6 евро на птица. Като аналогична мярка в България обаче, по европейска програма, от МЗХ се плаща едва по 9,60 лв. Собствениците посочиха, че загубата на семейството, само от настоящето загробване на птиците заради огнището на птичия грип в съседната ферма, е в размер на 600 хил. лв.
Те оспориха и доклад на Министерството на земеделието, че фермата им не отговаряла на изискванията за биосигурност, в което Манолова ги подкрепи, като подчерта, че заразата не идва от тяхната ферма, а от съседната.
Ще настояваме докрай да има честни и обективни критерии и потърпевшите производители да са обезщетени. Ясно е кой определя правилата как да се плащат обезщетения – този, който играе карти с когото трябва и е близък до съответните министри, допълни Манолова.
Десислава Танева трябва да си понесе отговорността за липсата на обезщетения, категоричен бе собственикът на фирмата Андрей Атанасов.


 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов изпрати абитуриентите от "Випуск 2021"