Национално ученическо състезание събра в Академията над 230 средношколци от България

Преглеждания: 112 #
19 Nov 2018

Поредното, 28-мо издание на Националните ученически състезания, които организира Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, предизвика за участие над 230 ученици от 29 училища в 23 града на България – Благоевград, Белене, Варна, Велико Търново, Върбица, Генерал Тошево, Горна Оряховица, Гулянци, Казанлък, Кнежа, Кула, Кърджали, Левски, Ловеч, Луковит, Плевен, Русе, Свищов, Силистра, Славяново, София, Търговище и Хасково, съобщиха за Акутално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Средношколската надпревара се проведе в шест направления – „Маркетинг“, „Международен бизнес“, „Проектиране на мобилно приложение“, „Счетоводство”, „Туризъм” и „Управление на проекти”. В организацията и провеждането на състезанието участваха съответно катедрите „Маркетинг“, „Международни икономически отношения“, „Бизнес информатика“, „Счетоводна отчетност“, „Икономика и управление на туризма“, „Стратегическо планиране“, 44 ментори и Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността.

При официалното откриване на състезанието, приветствие от името на академичното ръководство към учениците и техните учители, поднесе зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов. Той поясни, че идеята на ученическите състезания е Стопанска академия да даде възможност на средношколците да презентират своите знания, компетенции, иновативност, талант и добри идеи. „Ние търсим най-добрите от най-добрите, за да осигурим най-доброто за нашия град, за Стопанска академия и за нашата страна“, заяви доц. Нинов. Той поясни, че освен наградите за най-добре представилите се отбори, организаторите връчват на всеки участник сертификат, който му дава право да се запише за студент в Стопанска академия по първата желана специалност в редовна форма на обучение. Тази година към правото да станат студенти в Свищов, кандидатствалите със сертификата ще имат и възможността за безплатно настаняване в студентско общежитие. С пожелание за успешно представяне, доц. Нинов предизвика средношколците да покажат, че могат да бъдат лидери, но същевременно и да работят в екип.

След официалното посрещане, учениците започнаха работа по зададените казуси от катедрите-организатори в съответното направление. Разпределени в различни аудитории по екипи, състезателите бяха подпомагани от ментори, в лицето на асистенти, докторанти и изявени студенти от специалностите, развивани от катедрите-организатори.

В направление „Маркетинг“ участваха 60 ученици от осем училища, разпределени в 12 екипа. Те работиха върху създаването на промоционална кампания Black Friday или Cyber Monday за избрани продукти, предлагани от магазините за компютърна техника ComShop, и представиха идеите си за популяризиране на кампанията чрез онлайн медийни канали.
Водещ на състезанието в направление „Международен бизнес“ бе Мартин Пеев – мениджър „Ключови клиенти“ в Диверсистем ЕООД, възпитаник на специалност „Международни икономически отношения”, випуск 2001 г., завършил магистратура по специалността в Свищов през 2002 г., а след това и във Виенския университет. Той изнесе презентация на тема  „Предприемачество и иновации в международния бизнес”, в която разказа за процеса на иновация и основните етапи на създаване на нов бизнес, какви са опасностите на иновационния ентусиазъм и какви са възможностите за финансиране на идеята. Мартин Пеев поясни условието на състезанието пред участващите пет отбора, разпределени по училища. Екипите, съставени от 20 ученика от шест училища, трябваше да генерират бизнес идея със стартов капитал от 2000 лв. и да я представят пред група от инвеститори. След презентациите на средношколските екипи се състоя и майсторски клас на тема „Междукултурните комуникации в съвременната бизнес среда“. Гост-лектор бе Николай Йорданов – мениджър проекти в DXC Technology,  също възпитаник на спец. МИО от випуск 2008 и магистър от випуск 2009. Николай Йорданов представи казуси от неговата практика, свързани с различни културни особености, и даде насоки за тяхното успешно решаване. Акцент бе как обучението в специалност МИО помага при последващата реализация в мултикултурна бизнес среда. Всички участници получиха сертификати за успешно завършен майсторски клас.
Направление „Проектиране на мобилно приложение“ предизвика за участие 25 ученици от седем училища. Разпределени в шест екипа, те разработваха проект на мобилно приложение от тип представяне на туристически обект – къща за гости, и възможност за резервиране на стая/стаи в съответния обект за определени дати. Гост на състезанието беше Симеон Зафиров – управител на софтуерната фирма ДиУеър – София, с която катедра „Бизнес информатика“ осъществява успешно сътрудничество. Управителят на софтуерната фирма благодари на средношколците за желанието, инициативността и проявеното любопитство към информационните технологии, избирайки за поле на изява това направление. Симеон Зафиров подчерта, че основната цел на ДиУеър е да обхване желанието на младите хора за развитие и да превърне техните идеи и инициативи в основа за професионалното им изграждане и развитие.
В направление „Счетоводство” се състезаваха осем екипа, съставени от 51 участника от 9 училища. Те работиха върху три казуса от счетоводната практика, в  т.ч. попълване на документи и счетоводни записвания, приключване на счетоводни сметки и изготвяне на оборотна ведомост, упражняване на контролната функция на счетоводството.

Ученици от 13 училища мериха знания в направление „Туризъм”. Участвалите седем екипа от 44 средношколци трябваше да разработят и представят проект за  иновативен, като предлагане на услуги, архитектура и дизайн, хотел. Представянето на идеята следваше да е съобразено с предложената от тях локация на туристическия обект. За представяне на идеята учениците визуализираха хотела, брандираха го с разработено за целта лого, изясниха обхвата на предлаганите основни и допълнителни услуги, спецификата в туристическото обслужване, както и необходимите за функционирането му ресурси и материална база. Участниците промотираха новия обект чрез проекти за рекламни материали, посочвайки конкретни канали, носители и средства за тяхното разпространение.
 В направление „Управление на проекти” се състезаваха 18 ученици от седем училища, разпределени в пет екипа. Участниците трябваше да разработят рамка на проектно предложение в избрана от тях област (образование, инфраструктура, околна среда, здравеопазване, човешки ресурси, спорт, развитие на бизнес организациите, гражданско общество и др.). Работата на екипа следваше да се представи под формата на презентация, като в нея се акцентира върху следната информация: кратко представяне на проблема и кои групи от обществото изпитват неговото негативно въздействие; какви цели си поставят; дейности за постигане на набелязаните цели; очаквани резултати; продължителност за изпълнение на дейностите; необходим бюджет.

Работата и представянето на отборите в различните направления бе оценявана от журита, в състава на които бяха ръководители на катедри и на магистърски програми, академични преподаватели и представители на практиката от партньорски фирми и организации. Сред връчените награди на отличените екипи бяха „Награда на Ректора” на Стопанска академия, „Награда на катедрата”, награди за 1, 2 и 3 място, специални награди, както и награди, осигурени от бизнеса.

В рамките на 28-то Национално ученическо състезание се проведе и традиционната учебно-методическа работна среща с гостуващите 38 учители, придружаващи средношколците. От страна на домакините в срещата участваха зам.-ректорът доц. д-р Николай Нинов, директорът на академичните центрове за професионално и за следдипломно обучение –  доц. д-р Христо Сирашки, преподаватели от катедрите-организатори в отделните направления. Сред темите на дискусията бяха проблемите и иновациите при преподаване на икономически дисциплини в средните училища и в Стопанска академия. В края на срещата бе съобщено, че следващото Национално ученическо състезание в Стопанска академия ще бъде в направление „Банкиране, финансиране и бюджетиране”, и ще се проведе на 7 и 8 декември 2018 г.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания