Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов

Преглеждания: 83 #
07 Jan 2021

Това се случи, въпреки че според социалисти уставът не го позволява, защото той сам напусна пленума на партията, пише Дир.бг

Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП, съобщиха от пресцентъра на левицата.

По казуса Гергов се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията - Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП, се казва още в лаконичното официално съобщение.

Това се случва, въпреки че и от Пловдивската партийна организация, чийто председател е Гергов, и юристът и бивш член на Националния съвет на БСП Чавдар Георгиев заявиха, че според устава няма как той да бъде изключен.

Заместник-председателят на БСП-Пловдив Нина Чавдарова припомни, че Гергов сам напусна Националния съвет още 18 декември, а според член 12 на устава партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува - от своята основна партийна организация, от Градския съвет или от Градската организация.

"Напълно са прави другарите, тъй като наистина по Устава на БСП партийното положение или партийния статус на даден член могат да го разгледат само основните партийни организации по процедура на съответния член или на органа, на който той е член. При условие, че Гергов е подал оставка, доколкото съм информиран, от същия момент той отпада от състава на Националния съвет и няма как там да се занимават с неговото партийно положение. Да оставим настрана и допълнителните аргументи, че когато се налага партийно наказание, съответният партиен член трябва да има възможност да вземе отношение", коментира пък Георгиев.

Още преди Гергов да бъде изключен, втората най-голяма регионална структура на партията, каквато е тази в Пловдив, обяви, че снема политическото си доверие от Изпълнителното бюро.

А то предложи на НС пловдивският бизнесмен да бъде изгонен от партията след доклад на работна група, според която "с поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име".

Още вчера лидерът на партията Корнелия Нинова коментира:

"Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия. Ще има ред, устави и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва".

По думите ѝ в скандалите в партията няма нищо лично, а "това са дискусии и спорове как БСП да върви в политическия живот".

Депутатът от левицата Александър Симов пък разказа, че преди около 2 месеца Гергов е организирал заседание на ОС на БСП за избор на нов лидер, като това било в разрез с противоепидемичните мерки и са установени административни нарушения - подписи на хора, които не са присъствали на срещата.

"Представителят на Националния съвет е бил изгонен от заседанието, за да не наблюдава. Цяла поредица от нарушения, които взривяват спокойствието в Пловдив. Гергов отдавна взривява спокойствието там - това е откритата рана в БСП от много време насам", каза Симов.

Освен това, според социалиста, Гергов има бизнес зависимости от ГЕРБ.

"Легендарна е историята, при която той получи 43 млн. лв. за въздух във Варна, за дупката в центъра на Варна - пряко съучастие между Гергов и ГЕРБ. Отдавна създава атмосфера на политическо напрежение в Пловдив. И не на последно място резултатите на БСП в Пловдив, трагични. Фигура като Гергов не привлича симпатизанти", подчерта Симов.

Той отрече конфликтът между Нинова и Гергов да е причина за искането за отстраняването му.

"Гергов става жертва не на Нинова, а на собствената си безпринципност. Той беше радетел за коалицията БСП-ГЕРБ, бизнес връзките му с властта са очевидни, подкрепата му към Бойко Борисов е очевидна. Смятам, че за него е по-добре да отиде там, където принадлежи", каза още той.

Самият Георги Гергов обяви, че напуска НС, защото не е съгласен с водената политика на Корнелия Нинова.

"Липсата на компетентност и експертност се прикриват с умишлени скандали и преднамерени конфронтации. Конфликтът с президента Радев е последната капка, която прелива чашата на търпението към това поведение на Нинова. Публичното обругаване на политическата фигура, избрана с усилията и гласовете на хиляди социалисти, провокира питането, защо Корнелия Нинова мина в отбора на критиците на Радев и запя в хора на опонентите му, като впрегна дори и официалната медия на партията БСТВ", написа той до съпартийците си в писмо.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки