Надежда Станчова е първата българка в дипломацията

Преглеждания: 189 #
15 Nov 2018

Три поколения от известния свищовски род правят външната ни политика

Много са имената на свищовлии, свързали името си с българската история в годините преди и скоро след Освобождението, когато са се полагали темелите на съвременна България. Рядък е обаче примерът с един крайдунавски род, който сякаш се обрича да работи за родината на дипломатическото поле - рода Станчови. Коренът му тръгва от албанския град Берат, когато в 1790 година прапрадядото Яни поема дългия път от Адриатика до Дунав. Единственият закрилник е фамилна икона на Богородица, която се пази и до днес. Преселниците спират за малко в Ловеч, но продължават още на север, установявайки се завинаги в Свищов.
Димитър Иванов Станчов е първият представител на фамилията, оставил следа в развитието не само на родния си град. Той е човекът, който довежда Христаки Павлович от Рилската обител в Свищов. С негови средства се издържат свищовските славяно-български училища и учители, а през 1856 година е сред учредителите на първото българско читалище.
Негов наследник е Яни Д. Станчов, който продължава делото на баща. По молба на граф Сечани той става почетен агент на Австро-унгарското параходно дружество в Свищов. 23 години на тази длъжност той постоянно използва поста си в услуга на гонените от поробителя свои съотечественици. Помага на бежанците след разгрома на Търновското, Габровското и Севлиевското възстание от 1862 г. Около 1866 година Левски , който е в Свищов на път от Пловдив за Влашко, по препоръка на Найдн Геров отсяда в дома на Станчови. Яни Станчов е вторият кмет на родния си град. С негови средства е построена съвременната сграда на Свищовския манастир и изградено водоснабдяването му.
През 1863 г. на Яни Станчов се ражда син Димитър, призван да свърже името си със строителството на съвременна България. От 1874 година той учи в императорската академия „Терезианум”, където се запознава с бъдещия княз Фердинанд. Сетне е началник-отдел във Външно министерство, а година по-късно става началник на политическия кабинет на Фердинанд. Същата година сключва брак с графиня Ана дьо Грено, придворна дама на Клементина. В деня на сватбата Фердинанд подарява на младото семейство сребърен сервиз за чай, който е запазен до днес.
Дипломатическата кариера на Д. Станчов започва през 1895 година и продължава цели 30 години. Той е български представител в Букурещ, Виена, Петербург, Париж, Рим и Лондон. За кратка през 1906 година е министър на външните работи, а година по-късно и премиер-министър, но предпочита да се върне на дипломатическата арена. Нему се дължат не един и два успеха в дипломацията, които носят полза за отечеството. В края на 19-ти век Станчов успешно работи за възобновяването на дипломатическите отношения между България и Русия. Години по-късно през 1920 година чрез неговите умения става възможна среща Чърчил - Стамболийски, на която се договарят условията за следвоенното развитие на страната ни. Оттегля се от дипломацията през 1924 година.
Децата му Иван и Надежда обаче наследяват професията му. Надежда е първата българка, влязла в голямата външна политика. Дълги години тя работи в българските мисии на Запад. През 20-те години става първият пропагандатор на нашенските дрехи в британската столица - явява се на официални приеми с типични български сукмани, обшити с народни шевици, което предизвиква истинска еуфория във висшето общество на Лондон.

На 17 март 1924 г. се омъжва за сър Александър Кей Мюър, когото за пръв път е срещнала именно на прием. Той е 26 години по-възрастен от нея. Лейди Надежда Мюър играе посредническа роля за уреждането на визитата на цар Борис III и царица Йоанна в британското кралско имение Балморал в Шотландия през 1938 г.
Надежда Станчова научава перфектно осем езика и се отдава на дипломатическото поприще, като вероятно е първата европейка-дипломат. Тя е секретар-преводач на българската делегация за подписването на Ньойския договор. Министър-председателят Александър Стамболийски често я използвал като преводач при участието му в международни конференции и посещения в чужбина, тъй като, както се шегувал, тя можела да пази тайна на всичките осем езика, които говорела. След като Стамболийски бива убит след Деветоюнския преврат 1923 г., в знак на протест Надежда Станчова подава оставка като първи секретар на българската легация във Вашингтон.
Съдбата отрежда след 70 години внукът на Димитър Станчов Иван да стане посланик на България в Лондон. И двамата се явяват пред съотвените величества с един и същ костюм - Димитър Я. Станчов се среща с крал Георг V с официалните дрехи, с които неговия потомък Иван И. Станчов ще връчи акредативните си писма на кралица Елизабет II през февруари 1991 година.
Александър ШАБОВ

Снимки: Историчедски музей - Свищов
1. Българската делегация на Международната конференция по икономически и финансови въпроси в Генуа, Италия - 1922 година. Министър-председателя Александър Стамболийски,  Димитър Станчов, Петко Д. Петков и Надежда Станчова.
2. Александър Стамболийски, Димитър Станчов, Михаил Савов и Надежда Савова. 1922 година, Париж.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Академията /Снимки: Александър Шабов/