Над 30 хиляди гледат домакинските мачове на „Академик” през 70-те години

Преглеждания: 1930 #
23 Jan 2019

Николай Константинов подготвя книга, която проследява развитието на клуба и неговата 70-годишна история...
32-33 хиляди души се стичат на стадион „Академик” на домакинските мачове на любимия отбор. Това става на домакинските срещи на студентите срещу „Левски”, ЦСКА и останалите грандове на родния футбол. Това си спомни пред Актуално Свищов Николай Константинов, бивш футболист, който от няколко години събира в книга всичко за „Академик”.
„Големият апогей на „Академик” е по време на първенството 1975-76 година. В началото „Етър” Велико Търново водеше с 6-7 точки, а ние бяхме втори. След всеки кръг разликата, точка по точка, намаляваше. В края на първенството ние бяхме първи! Няма да забравя картината как цяла влакова композиция тръгна от Свищов за Трявна за последната ни среща. Отделно тръгнаха и автобуси и запалянковци с леките си коли. Беше незабравим момент”, спомня си пет десетилетия по-късно 73-годишният футболист.
Въудошевлението в Свищов по онова време е невероятно. Стадион „Академик” има 5000 седящи места. След влизането на отбора в А група с доброволен труд, само за един месец, е преустроен и местата стават три пъти повече - 14 500. Въпреки това пак се оказва малък, когато на студентите гостуват „Левски”, ЦСКА и останалите отбори от София. „32-33 души се стичаха тогава на стадиона. Населението на града беше по-малко, но на трибуните идваха хора от близките градове. И това беше за всеки домакински мач на „Академик” в онези славни години. Сега ми е болно като гледам как на Националния стадион идват 15 хиляди души за срещи с големи чуждестранни отбори”, коментира Николай Константинов. Той споделя, че докато участва в големия футбол „Академик” няма загубена среща на роден терен от ЦСКА и „Левски” - две победи за студентите и две равенства е равносметката и със двата отбора. Другият голям отбор - „Локомотив” София няма отбелязан гол във вратата на „Академик”, категорична е още статистиката.
 Клуб „Академик” е създаден на 10 ноември 1949 година, а пръв негов председател е проф. Стефан Станев. По това време обаче има и други спортни дружества: „Локомотив”, „Червено знаме”, „Торпедо” и „Урожай”. През 1957 година става окропняване в спортните клубове по места и към „Академик” се пресъединяват останалите, като водещ спорт е футбола, разказва историята Николай Константинов. По думите му любопитен момент е от първенството 51 година, когато Свищов има два футболни тима в Б група - „Строител” и „Академик”.
Началото на футболния тим не е много стабилно, но с годините отбора израства. Така завършва първенството през 1968 година на второ място, 1969 година е трети, 1970 г. - втори и отново трети през 1971 г., разказва историка на „Академик”. Апогеят логично идва през 1975-76 година. Огромни за заслугите за това класиране на доц. Христо Драганов и Калушко Калушков, които с организаторските си способности и инициативи са естествено допълнение към уменията на футболистите. „Това първо място, което ни вкара в А група е благодарение на треньора Желязко Панев и Владимир Попов, помощик треньор. По-късно голяма помощ във всяко отношение оказа и ректора на Висшето училище доц. Светлозар Калчев”, категоричен е Николай Константинов. Той не пропуска да припомни и имената на състезателите - Петър Станков, Плачен Вълков, Васил Петков, Валентин Михов, Цветан Каменов, Николай Джаров, Петко Петков, Атанас Атанасов, Илия Попов и др. Докато „Академик” е в А група от „Берое” идва Петко Петков, играят и националите Николай Курбанов и Веселин Евгениев, не бива да се пропускат и Кирил Райков, Юлиян Колев, Сашо Момчилов, Георги Павлов и др.
Две години е първия престой на студентите в професионалната група и отпада. Следващото завръщане е по време на първенството 1984-85 г., когато „Академик” е отново на върха, но по онова време Б група е единна и успехът е голям, категоричен е Николай Константинов. Той не пропуска да отбележи, че треньор тогава е Янко Гелов, а негов помощник Атанас Атанасов. От онези години е друг уникален в историята на „Академик” момент - под патронажа на вестник „Народна младеж” Свищов става домакин на първата в страната среща между сборен отбор на Б група и на дебютантите, играещи за първи път в А група. Сборният отбор воден от Янко Гелов печели срещата срещу възпитаниците на Иван Колев.
Лобопитен момент, който говори за класата на състезателите на „Академик” е, че голмайстори стават именно студенти - през 1969 г. Йордан Бонев, 1982 г. - Венци Филипов, който е голмайстор и следващото първенство. От тези години футболисти от свищовския клуб в националния отбор са: Кирил Пейчев, Иван Лисичев, Никола Москов, Петър Иванов, Тодор Борисов, Сергей Христов, Бранимир Матеев, Чавдар Атанасов, Димитър Методиев, Лозан Пенчев, Иван Михайлов, братята Асенови.
Като говорим за „Академик” през годините не бивада пропускаме Детско-юношеската школа, която дава прекрасни футболисти, разказва Николай Констанинов. Възпитаник на школата е Цанко Цветанов, един от героите на България на Световното от 1994 г. Други нейни възпитаници са братята Евгени и Йордан Маринови, Тодор Борисов, Танер Камберов, Ботьо Ботев, Николай Анков, Али Ахмедов, Станимир Проданов, Цветан Марков, Петко Петков, Георги Александров, Николай Илиев, Петьо Нягулов, Стефан Трайков, Борислав Борисов.
Освен във футбола ДФС „Академик” бележи успехи и в други спортове, разказва Николай Константинов. Във вдигането на щанги Стефан Трифонов, става световен шампион за юношите в тежка категория. Иван Гърчев е няколко пъти първи на Балканското първенство и Дунавската купа.
Успехите и в леката атлетика не са малко - Петър Петров, най-бързия българин, който е трети на Олимпиадата в Москва 1980 г. Тоня Христова - европейски шампион в хвърляне на копие и най-младия майстор на спорта, Анелия Йорданова - два пъти шампион на България и два пъти участвала в Летни олимпийски игри.
„Академик” има успехи и в тенис на маса, като национални състезатели от клуба са Михаил Каранешев, Иван Стоянов, Джеват Хасанов, Стефан Китов /президент на федерацията/, Стефан Стефанов, Божидар Генчев, Георги Парадов, Цветан Антонов. Юлия Симеонова, Анелия Братованова, Йорданка Дойчинова, Валя и Дарина Найденови, Лилия Върбанова.
Под ръководството на Генчо Гешев, родоначалник не само за Свищов, но и за страната успехи бележи и хандбала. Национални състезатели са Йордан Христов, Владимир Абаджиев, Венцислав Николов, Здравко Лалчев,  Величко Личев, Димитър Сарандев. И при жените - Славка Петрушева, Мария Иванова, Лора Сарандева, Величка Плачкова.
Спортна гимнастика - Стефан Ангелов, Иван Рашков, Иван Григоров, Бейхан Чакъров, Стефан Найденов и др.
Борба  - Камен Пенев, Васил Плетньов и др.
Джудо - Мария Митева, Галя Илиева, Боряна Заборина, Женя Волинска.
Шахмат - Атанас Махлев, Томас Маджаров, Йончо Лазаров, Петър Милков и др.
Плуване - Николай Тодоров, Петър Цвятков и др.
Баскетбол - Аделина Василева, Виолета Маркова-Сарандева.
Книгата проследяваща историята на „Академик” през изминалите седем десетилетия ще излезе до есента. Нейният автор се надява тя да е на книжния пазар до Свищовския панаир.
Александър ШАБОВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Държава в кататония

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Толкова ли сме богати, че "хвърлихме" 70 000 на вятъра?