Над 20 хиляди експоната пази Исторически музей - Свищов

Преглеждания: 19 #
25 Sep 2018

92 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО ОТКРИВАНЕ ОТБЕЛЯЗА ПРЕЗ МАЙ ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В СВИЩОВ, разказа пред Актуално Свищов Ивелина Иванова, директор на музея. Той е създаден по инициатива на Боян Пенев и активната помощ на проф. Иван Шишманов, приятел, съученик и роднина на Щастливеца. Идеята на двамата видни интелектуалци била да се събере и подреди сбирка в родната къща на писателя. По същество това е един от най-старите музеи в страната, който днес пази над 20 хиляди експоната. Освен къщата на писателя музеят включва и етнографска сбирка, археологическа експозиция, сбирка, посветена на освобождението на Свищов, и експозицията в Горна Студена, където е била главната квартира на Царя Освободител…
АРХЕОЛОГИЧЕСКАТА ЕКСПОЗИЦИЯ Е ТЕМАТИЧНА И Е ПОСВЕТЕНА ИЗЦЯЛО НА НОВЕ. Древното селище край Свищов е най-добре проученият римски военен лагер на територията на България и в същото време е и най-добре запазен, което го прави изключително ценен за специалистите.
СВИЩОВСКОТО ЗЛАТНО ТРАКИЙСКО СЪКРОВИЩЕ Е ДРУГАТА ЦЕННОСТ НА СВИЩОВСКИЯ МУЗЕЙ. Ценната находка е от късната бронзова епоха 2000 – 1500 г. пр. Хр. и бе открита преди няколко години от Росен Тодоров и дарена на Историческия музей в Свищов. Накитите от благородния метал са торква, гривна и апликация и тежат общо 250 грама. Част от съкровището са и бронзова брадва, оръдие на труда, също от бронз, и гърнето, в което е намерено съкровището. То е било напълно възстановено от специалисти от БАН.
ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ИСТОРИЧЕСКА И ЛИТЕРАТУРНА ПАМЕТ СА 222 ЕКСПОНАТА, СВЪРЗАНИ С ЖИВОТА НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, които могат да видят посетителите на музея, открит на 15 май 1926 година, който от 1979 година става мемориален. На втория етаж на къщата е направена възстановка на подредбата в богата търговска къща от 19 век – показани са оригинални виенски мебели и предмети на бита от онова време.
Интерес сред посетителите предизвиква пианото, на което са свирили сестрите на писателя. Самият Щастливец е обичал да свири на цигулка, но за съжаление, не е запазен подобен музикален инструмент.
Най-голям интерес обаче у посетителите предизвиква стъкленицата, в която се пази сърцето на Щастливеца. То е запазено по идея на проф. Боян Пенев и се съхранява до откриването на музея в родната къща на писателя. До стъкленицата стои и костюмът на Алеко, с който е бил във фаталния ден на убийството. Сред експонатите на музея са и първите издания на произведенията на Алеко Константинов. Освен това във фондовете се пазят и преводи на „Бай Ганьо”, който е издаден на над 30 езика.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK