Музеят пази уникални артефакти от Нове

Преглеждания: 18 #
14 Feb 2019

Уникални артефакти от римския град Нове, край Свищов могат да се видят в двора на Исторически музей - Свищов, видя репортер на Актуално Свищов. Началото на сбирката е поставена преди десетилетия от първия директор на музея Стефан Стефанов.
Каменните плочи са откривани през годините извън крепостните стени на Нове, разказва археологът Марин Маринов. Част от тях впечатляват с изключителните си детайли. Най-внушителната находка е каменен погребален саркофаг, открит през 60-те години при оран на нива в землището на Вардим. Находките могат да се видят в лапидариума на ИМ-Свищов, който естествено се вписва в отлично поддържания двор.
Актуално Свищов припомня, че днес е Ден на българските археолози. Той се отбелязва  от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН). На този ден всяка година по традиция в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/