Музеят пази уникални артефакти от Нове

#
14 Feb 2019

Уникални артефакти от римския град Нове, край Свищов могат да се видят в двора на Исторически музей - Свищов, видя репортер на Актуално Свищов. Началото на сбирката е поставена преди десетилетия от първия директор на музея Стефан Стефанов.
Каменните плочи са откривани през годините извън крепостните стени на Нове, разказва археологът Марин Маринов. Част от тях впечатляват с изключителните си детайли. Най-внушителната находка е каменен погребален саркофаг, открит през 60-те години при оран на нива в землището на Вардим. Находките могат да се видят в лапидариума на ИМ-Свищов, който естествено се вписва в отлично поддържания двор.
Актуално Свищов припомня, че днес е Ден на българските археолози. Той се отбелязва  от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН). На този ден всяка година по традиция в Националния археологически институт с музей при БАН се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната година.

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK