Музей „Алеко Константинов“ пази 222 експонати, свързани с живота на писателя

#
11 Jan 2019

През годината потомци по майчина линия на Щастливеца от Видин и София са разгледали експозицията в родната къща на писателя, разказа за Актуално Свищов Ивелина Габровска, директор на Исторически музей - Свищов. Те са обещали да дарят на къщата-музей фотографии и други вещи свързани с живота на писателя-сатирик. Роднини на именития свищовлия по майчина линия и от Кюстендил са посещавали музея. Самият Алеко Константинов и неговите сестри нямат преки наследници.
 222 експонати, свързани с живота на Алеко Константинов, могат да видят посетителите на музея, открит на 15 май 1926 година, който от 1979 година става мемориален. На втория етаж на къщата е направена възстановка на подредбата в богата търговска къща от 19 век – показани са оригинални виенски мебели и предмети на бита от онова време.
Интерес сред посетителите предизвиква пианото, на което са свирили сестрите на писателя. Самият Щастливец е обичал да свири на цигулка. За съжаление не е запазен подобен музикален инструмент и това ще бъде едно от най-ценните попълнения във фонда на музея, споделя Ивелина Иванова.
 Най-голям интерес обаче у посетителите предизвиква стъкленицата, в която се пази сърцето на Щастливеца. То е запазено по идея на проф. Боян Пенев и се съхранява до откриването на музея в родната къща на писателя. До стъкленицата стои и костюмът на Алеко, с който е бил във фаталния ден на убийството. Сред експонатите на музея са и първите издания на произведенията на Алеко Константинов. Освен това във фондовете се пазят и преводи на „Бай Ганьо”, който е издаден на над 30 езика. В родната къща на писателя се пазят издания на романа на английски, руски, немски, албански, турски, есперанто и др.

 

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK