Митко Божанов: Започнах да тренирам на 12-годишна възраст

Преглеждания: 635 #
15 Jul 2020

Безспорен факт, е че спорта изгражда не само тялото, но и духа. Това е една философия, която се изповядва от древните, източни, бойни изкуства, но подобно твърдение е общовалидно за която и да е спортна дейност. Защото в спорта не е важно единствено да си силен и издръжлив, но и да си дисциплиниран, упорит и да уважаваш не само съотборника си, но и противника, който застава срещу теб в двубой.
За съжаление, като всеки малък град, в Свищов няма кой знае какъв избор за спортни дейности, но въпреки това има хора, които приемат спорта не само като професия, но и като кауза.

 Точно за това Актуално Свищов реши да Ви запознае с Митко Божанов – един човек, който не е родом от Свищов, но е избрал да предаде знанията си и да сподели философията на бойните изкуства с децата, а и не само, на крайдунавския град.
Митко Божанов е родом от Русе, но в последствие се мести в Габрово. Точно там се запознава със своя треньор по бойни изкуства, който го пали по спорта, а днес самия той е треньор по Киокушин карате и кик бокс в Свищов.
Идвайки в града на Щастливеца, за да започне своето висше образование в СА „Д. А. Ценов”, Митко Божанов стартира групови тренировки по бойни изкуства, а след една спортна травма се отдава изцяло на треньорската дейност. Това е и една от причините да завърши Националната спортна академия „Васил Левски“ в София със специалност „Треньор по карате”.
Повече за това какво прави той за спорта в Свищов ще научите от разговора ни с него.


- Киокушин е създадено през 1954 година от Масутацу Ояма. До колко това течение в бойните изкуства кореспондира като философия с традиционните бойни изкуства на изтока? Може ли да се каже, че в Киокушин са взаимствани най-добрите техники от различните стилове в каратето, съдейки от превода на думата Kyoku (краен, пределен, върховен), Shin (истина) и Kai (организация)?


- Всеизвестно, е че основателят на Киокушин, Масутацу Ояма е велик майстор, който е отдал живота си на каратето и до съвършенство е владеел основните стилове, по онова време.  Естествено,  е  че прилага в пълен аспект философията в която е възпитан, но новото при Киокушин са правилата и самото създаване на стила. 
В много стилове двубоите са без контакти, което заличава истинската същност и първоначалния смисъл на каратето.  По задълбочения превод от японски език на “Киокушинкай карате до” звучи на български, като “Завръщане към първоначалния замисъл при изучаване на боя с голи ръце”.  Масутацу Ояма е  постигнал това, като е въвел контактния двубой – ударите и ритниците поразяват целта си с пълна сила.
В самото начало в школата на Ояма не е имало правила – на бойците дошли от други школи (не само от карате, а и от други японски бойни изкуства, дори бокс, муай тай ) им се обяснявало, че от тях се очаква да се бият така, както могат стига да се защитят от нападателя си. Именно по този начин Ояма подбира най-ефективните прийоми и оформя състезателен правилник, на база на който се изгражда световна карате организация.

 
- Кога разбрахте, че това бойно изкуство не е просто спорт, с който да поддържате физическата си форма, а е част от живота Ви?


- Аз започнах да тренирам на 12 годишна възраст. Вече 21 години, всекидневно се развивам в този спорт. Всичко се случва с течение на времето. Спорта става част от ежедневието – любимо хоби, което носи удоволствие, приятелства, радост и разнообразие. Именно тези предимства на киокушин са ме задържали в спорта през годините. 


- В предварителния ни разговор стана ясно, че тренирате предимно деца. Коя е най-подходящата възраст, за да започнеш да тренираш Киокушин карате и има ли възраст за която се смята, че дори и за удоволствие е късно човек да се занимава с бойни изкуства?


- Това е спорт, който е подходящ за хора от всички възрасти. От есента на 2014 година насам преподавам в детските градините. Най-малките деца с които работя са от 2-ра група, а те са на възраст между 3-4 години. Разбира се подхода при тях е различен.  
Освен карате в детските градини преподавам и ЙОГА.

В карате няма горна граница по отношение на възрастта.


Подготвяйки статията разговарях с родители на Ваши възпитаници и те споделиха, че и те и децата им са много доволни от Вас като треньор. За да бъде един преподавател добър, то не е достатъчно да владеете единствено материята, която преподава, но и да имате подход. Каква е тайната да спечелите доверието на децата и да успеете да запазите концентрацията им през времето на тренировката?


В условията на игра малките деца много бързо създават приятелства. А спорта е игра. Аз се старая да им създам условия да играят и да се забавляват  между изучаваните техники от карате.  Това е най-важното според мен – сами да изградят колектив. Те не идват на тренировка заради нещо друго - идват заради останалите деца. Според мен единствената задача на един  треньор е да им създаде среда, в която да се сприятеляват. Тогава децата сами молят родителя да ги заведе на тренировка. Често определям как ще протече тренировката според нагласата им  - когато те са доволни долен съм и аз като треньор.


- Освен с деца, работите ли и с други възрастови групи?


- Много от децата, които спортуват с мен в детските градини продължава да посещават мои тренировки и като ученици. Това е най-добрия вариант.  Имам състезатели, които са започнали от първи клас и вече са на 16 – 17 години.
 Определено харесвам да тренирам с големи – при тях нещата са много по-високо ниво. Това са вече осъзнати хора, които знаят защо са дошли на тренировка и влагат разбирането и цялото си старание в това, което харесват да правят. Броя на трениращите в юношеска възраст е значително по-малък от масата, от малчугани, но именно при тях нещата започват да се доближават до професионалното ниво.  
Свищов и Белене са малки градове и пълнолетните, които намират време да спортуват с мен са единици, като стимул за тях тренировките в моята школа са безплатни. 


- От няколко месеца провеждате тренировки по Кик бокс. Вие споделихте, че този спорт е доста близък до Киокушин карате, но бихте ли казали кои са разликите между двата спорта?


- Обучението по кикбокс в моята школа има традиции от основаването на клуба през 2008 г.  Винаги сме включвали елементи от други стилове и извън правилата на киокушин, както е завещал основателя на стила. Просто едва сега, в началото на 2020 година, някой от бойците в клуба проявиха интерес  към участие в състезание в този допълнителен  боен формат. 
Според своите правила киокушин е боен стил в изправена позиция – не е позволено да се напада опонент на земята.  Противниците на стила ни критикуват, че макар всички останали удари и ритници да са позволени и то с пълна сила в Киокушин са забранени удари с юмрук към лицето. 
Именно поради това всеки в моята школа има право, по свое желание, да се включи и в обучение по кикбокс, с което може да защити честа на спорта ни от критиките за които споменах. През март (тази година) това направиха  бойците Никола Янков и Ясен Тодоров на Държавно първенство по кикбокс. Те станаха вице шампиони в един от най- твърдите стилове в кикбокс. След тях бях затрупан от заявки от още състезатели, които желаят да надградят уменията си.
В двата спорта разликите в правилата са съществени, но Киокушин дава много добра основа, на която бойците могат да стъпят здраво и да вдигнат нивото си.


- Освен в Свищов, практикувате треньорската си дейност и в Белене. Кажете ни как избрахте да работите в двата града и ако някой иска да започне да тренира при Вас или да запише детето си, в кой град, в кои дни и часове и къде се провеждат тренировките? 


- Като треньор аз имам задача да запозная колкото се може повече хора с това бойно изкуство и от тях да изпратя най-добре подготвените на състезания. Киокушин  днес е един от най-масовите и популярни спортове в Свищов. Това се дължи на огромния избор от места, където под мое ръководство може да се спортува този стил карате. Организирам  тренировки всеки понеделник, сряда и петък от 18,00 до 19,30 часа  в бившото училище "Алеко Константинов" (в Свищов).  Години наред със съдействието на директорите, в Свищов  Киокшин карате се изучава  в СУ "Н. Катранов" и в детските градини: "Васил Левски", "Калина Малина", "Чиполини" и "Слънчо". В град Белене от  месец октомври 2016 г. обучението се провежда в сградата на РУП - Белене в дните вторник и четвъртък от 18,00 – 19,30 часа и в  детските градини: „Мечта“ и „Знаме на мира“.
По време на тренировките вечер работя с хора от всички възрастови групи.


- Ако нашите читатели имат интерес да проследят дейността на спортния клуб, имате ли профил в социалната мрежа?


- Поддържам групи в социалната мрежа facebook и на двата спортни клуба. Имаме и интернет страница.  В тях са поместени снимки от тренировки и важни за клуба събития. Всяка от групите информира за предстоящите събития и за постижения на трениращите.


- Какво бихте казали на тези родители, чиито деца имат желание да спортуват, но не им позволяват, защото се притесняват от силовия спорт и възможността от травма по време на тренировка или състезание?


- Това по-скоро е грешно разбиране. Всяка вечер при мен идват деца с наранени  колена и лакти от игра навън или тичане след топка, но не се сещам за случай когато дете си е тръгвало с нараняване в следствие от моя спорт или дори състезание. Все пак ние се учим да се защитавам именно от  наранявания. 
Това което постигаме на тренировка е децата да комуникират с приятели и да заменим времето пред екраните със спорт, така да изразходват енергия. 
В спорта се набляга на дисциплина, на приятелство, на толерантност, на самочувствие и вяра в себе си.


- Имайки в предвид, че страната е в епидимична обстановка, няма как да не попитам дали това се отрази на тренировките, които провеждате. Успяхте ли да намерите алтернатива на залата за спорт, за да продължите да тренирате?


- Всички страдаме от така възникналата ситуация. Наложи се да прекратим тренировките за почти три месеца. Отпаднаха всички участия в състезания и лагери и семинари. Въпреки това след като получихме право да възобновим дейността си, всички които участваха в тренировките до началото на месец март се завърнаха в школата, дори има и нови попълнения в отбора. 
Сега отново има отлив и той се дължи на това че имаме забрана да тренираме на закрито, но най-ентусиазираните продължават да са в строя, макар и навън. Налага се да тренираме извън комфорта на нашето Доджо (от японски - място за изучава на бойно изкуство), но въпреки че някой родители и децата настояват да влезем вътре смятам че заповедта и препоръките  в  нея са написани, за да се спазват. С нетърпение очаквам да се върнем към нормалния тренировъчен режим, но временно и на открито можем да развиваме уменията  си.

Темата подготви: Мирослав ВАСИЛЕВ

Снимки: Милена ДИМИТРОВА

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/