Майтапчийска новина на Александър Божинов обикаля вестниците на света

#
14 Feb 2021 79

143 години от рождението на патриарха на българската карикатура

Първоаприлски лъжливи новини по страниците на печата са явление, познато най-вече в следвоенна Европа. А пионер в големите майтапи в България е един от най-големите карикатуристи, свищовлията Александър Божинов. Цар Борис Трети го е наричал Сашка, ловувал е е с него и с Елин Пелин. „Ловджилъкът ме научи на големите лъжи!“ - майтапел се неизменно около първи април Александър Божинов, когото Бранислав Нушич наричал Брачо. Приятелите го зовяли Свищовчето или Божиката. На него приписват и идеята преди повече от половин век сатирици от Българското радио да излъжат цензурата и да обявят първи април за Ден на хумора и шегата. За да се празнува по някакъв начин начин денят на лъжата, макар с послъгването, че бил ден на хумористите.
През 1930 одина Александър Божинов е инициатор за една голяма първоаприлска лъжа. При това тази лъжа е толкова опашата, че като комета прескача границите и дори океана и отеква чак в Америка. В една мъглява мартенска вечер баба Марта пропъдила Божиката и неговите приятели Христо Бръзицов от вестник „Кръгосвет“, Елин Пелин и Александър Балабанов и скулптора Андрей Николов в уютната кръчма на „Славянска беседа“.

„Христо, бе – обръща се Божиката към Бръзицов – дай да направим в „Кръгосвет“ един майтап – на първа страница с големи букви да изтъпаним „откритието“ Махатма Ганди – българин!“

И в броя под главата се появява голямото заглавие и статия в подходящ стил, написана с участието на всички от компанията. Елин Пелин дори измислил и родното му място – Стара Загора. Божиката – че пък бил и рода на култовия по онова време земеделец Димитър Драгиев. Че избягал на младини от страната и т.н. и т.н. „Какви ли не хора се обадиха веднага още същия ден – че отдавна подозирали това, но не били сигурни, че чували от роднини на дядо Драгиев за забегналото момче, професори изпратиха статии изследвания, разказва в спомените си Христо Бръзицов, хванахме се за главите“. Бръзицов пише фейлетон за цялата история на първоаприлския майтап, но никой не му обръща внимание...

„Новината откритие“ преминава океана и се отпечатва в няколко американски вестници. От там се връща на стария континент. Лондонският „Таймс“, сериозен вестник, не само препечатва „откритието“ на българските майтапчии, но прави свои разследвания и дори стига до извода от къде идват корените на бунтарството на Махатма Ганди – ами бунтар като всички българи.

Из цяла Европа започва да шества „Гандиадата“, както започват да наричат майтапа авторите му. Гръцки, италиански, германски и други вестници от поне десетина страни се хващат на въдицата.

Смехът и послъгването, казвал още Божинов, са в основата на дълголетието на българина. Дълголетниците, забележете, все във веселие прекарват дните си, в послъгване на тоя скучен, сив живот, защото лъжата съкращава живота, а послъгването и шегата го удължават. То е като стареенето, можеш да старееш добре изглеждащ и на деветдесет, а да си състарен и на петдесет.

Божинов минавал деветдесет все жизнен и добре изглеждащ. Вече преминал 90-те години, отива една вечер в кварталната кръчма, но се връща след броени минути. „Какво стана, бе, тате?“, пита го синът му, преводачът Любен Божинов. „Е, какво – събрали се там едни шестдесет-седемдесетгодишни дъртаци и само за болести приказват. Скука!“

Борис ЦВЕТАНОВ

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма