Мая Манолова: Искаме оставката на шефа на ЦИК!

#
29 Jan 2021 97

Искаме оставката на шефа на Централната избирателна комисия заради незаконното и нагло решение на ЦИК, с което тежко се нарушава и пренаписва Изборният кодекс. Според това решение Изправи се.БГ и Отровното трио не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия.
Това заяви председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред медии днес в София, на извънреден брифинг, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на платформата.
Това е политическа поръчка и саморазправа с опонентите, които са извън парламента. По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, срещу политическите конкуренти, демократичните формации и гражданите и гражданските организации, които ще участват в предстоящите избори, допълни Манолова.
Тя подчерта, че начинът, по който е взето решението, е брутален. В дневния ред на заседанието на ЦИК такова предложение не е правено. Предложението е лично от председателя на ЦИК по време на заседанието, в нарушение на Изборния кодекс и е подкрепено от членове, излъчени от всички партии в парламента, с явното съзнание, че нарушават закона. Подали сме жалби до Върховния административен съд, защото не става дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс, каза Манолова.
Става дума за т.4 от решението на ЦИК за наименованията на партиите и коалициите, които ще участват в изборите и е вписано изискване коалициите, които участват в изборите, да възпроизвеждат имената на една или няколко партии, които са част от коалицията, обясни тя и подчерта, че по този начин нейната формация не може да се яви на изборите с името Изправи се.БГ, като същото важи за Отровното трио и за Демократична България. Такова изискване, каквото е вписано в решението на ЦИК, в Изборния кодекс няма.
Няма да ни спрат. Това издава страх и паника, най-вече на управляващите и на партиите в парламента, от новите субекти. Мислят, че по този начин ще спрат Изправи се.БГ и останалите формации да участват на изборите, които биха се включили в резултат на протестите през лятото. Те карат граждански формации да използват имената на партии, което никой от нас не желае, категорична е Манолова.
Решението е публично. Ние ще следим всички актове на ЦИК, защото там очевидно ще се изпълняват политически поръчки, ще се нарушава закона и ще се правят опити да ударят Изправи се.БГ. Понеже краят им настъпва, се използват всички средства. Ще намерим начин да участваме в тези избори, ще влезем в парламента и ще разбутаме политическото статукво. Няма да им позволим да издевателстват над главите на българските граждани и ще си опазим изборите, каза още Манолова.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма