Манолова пред АИКБ: Стоим зад почтения български бизнес и го подкрепяме

#
23 Jun 2021 75

От „Изправи се! Мутри вън!“ стоим зад почтения български бизнес и настояваме за пряка финансова подкрепа за фирмите в условията на криза. За нас българският бизнес не е шепата олигарси, които се хранят с обществени поръчки и концесии и които са в определени списъци За „Изправи се! Мутри вън!“ българският бизнес са 350 хил. микропредприятия, малки и средни фирми, които дават работа на 2 млн. души.
Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова по време на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на коалицията.
Имаме за цел да осигурим истинска конкурентна среда за българския бизнес. Опровергаваме опорните точки на ГЕРБ, че имаме намерение да спираме проекти, да прекратяваме договори и да пречим на българския бизнес. Напротив, ангажираме се със създаването на прозрачна среда с правила. Това е в интерес на почтените фирми, които не желаят да участват в схеми, да заобикалят Закона за обществени поръчки, които искат да печелят прозрачно, конкурентно, при законови правила, допълни Манолова.
Тя припомни, че в 45-ото Народно събрание от „Изправи се! Мутри вън!“ са внесли законопроект за подкрепа на българските фирми. Има бели петна в подкрепата за секторите туризъм и транспорт. Те трябва да бъдат подкрепени, затова ние отново ще внесем нашите предложения. Предвиждаме фирмите, на които приходите са намалели с над 30 % спрямо 2019 г., да получат пряка финансова подкрепа, като се поеме висок процент от техните постоянни разходи. Това е добра европейска практика, която трябва да намери своето приложение и в България, подчерта Манолова.
Тя допълни, че в програмата е предвидено и намаляване на корпоративния данък за едноличните търговци от 15 % на 10 %.
Подкрепяме таксата битови отпадъци да се определя на принципа „замърсителят плаща“. Подкрепяме и искането на бизнеса не първите три дни, а само първият ден от болничните да се поема от работодателя, а останалите дни – от Националния осигурителен институт, каза още Манолова.
Българският бизнес има нужда от глътка въздух и в програмата ни предвиждаме намаляване на административните регулации, премахване на административния рекет, пресичане на корупционните практики, осигуряване на сигурност на собствеността, съдебна реформа, пряка подкрепа за инвестициите и иновациите, допълни тя.
Относно Националния план за възстановяване и устойчивост Манолова настоява делът на финансовите инструменти за подкрепа на фирмите да бъде намален за сметка на пряка финансова подкрепа за бизнеса. Това, което липсва на българския бизнес е конкретна помощ от българската държава, каза Манолова.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/