Литератор: Големите градове с история, като Свищов, имат място в литературата

#
27 May 2021 148

Романът „Синята гора” на писателя Николай Табаков бе представен в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Събитието бе част от празничния календар на Висшето училище, посветен на бележитата 85-годишнина от неговото създаване.

Представянето на новата книга на Николай Табаков се състоя в Академичния музей, създаден преди 65 години, в който първоначално се е помещавала библиотеката на Свищовското висше училище. За да представят романа, в Академията гостуваха авторът и проф. д.н. Сава Василев – български литературен историк и писател, преподавател от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, катедра „Българска литература”. Гости на събитието бяха доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор на Академията, доц. д-р Юлия Николова – почетен гражданин на Свищов и др.

Гостите приветства Маргарита Дончева – организатор „Културни дейности и Академичен музей” при Висшето училище. Тя представи Николай Табаков като тазгодишният носител на националната награда „Димитър Димов” за цялостно творчество и автор на романите „Изгубеното поколение”, „Романът Ес”, „Няма да е все така” (удостоен с престижната литературна награда за роман на 2009 г. на Съюза на българските писатели), „Да”, „Византия”, „Ветровете ни мраморни”, „Нула време” (спечелил наградата на Съюза на писателите за 2019 г.). По думите й, Николай Табаков е сред изтъкнатите съвременни български писатели, получили своето достойно признание не само от литературоведи и събратя по перо, но преди всичко от своите верни съмишленици и приятели, своите читатели, спечелил ги завинаги и безвъзвратно.

Откъс от книгата, прочетен от Невена Самоковлиева от Градска библиотека, пренесе присъстващите на страниците на „Синята гора”, в които авторът пише за Свищов и висшето училище. За въздействащото музикално допълнение допринесе Ангел Колев, преподавател в Школата по изкуствата „Стефка Филипова” при ПБНЧ „Ел. и К. Д. Аврамови-1856” – Свищов.

Представяйки новата книга на Николай Табаков, проф. Василев заяви: „Големите градове с история, какъвто е Свищов, имат място в литературата”. По думите му, в тази книга се открива удоволствието от четенето, а не от преразказването.

Николай Табаков сподели от къде черпи вдъхновение и смисъл да продължава да твори и защо Свищов присъства в „Синята гора”. Авторът поясни, че във всичките му 12 книги има откъси, свързани с река Дунав, която за него е символ на вечността.

Представената книга предизвика голям интерес и в последвалата дискусия, освен въпроси, бяха споделени послания, съждения, емоции и впечатления от яркото творческо присъствие на Николай Табаков. От името на академичното ръководство благодарност към гостите за „сътворения празник на словото, на тържеството на духа и на живота” изрази зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов. Той подари на Николай Табаков и на проф. Василев комплект книги за Свищов и за Стопанска академия „Д. А. Ценов”.

Авторът на представената книга направи специално дарение за академичната библиотека „Акад. Никола Михов”. Дарените книги получи директорът на библиотеката, Анка Танева. Освен това, всеки от присъстващите получи като подарък книга с автограф от автора.


 


 


 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов изпрати абитуриентите от "Випуск 2021"