Кой се разпорежда с даренията в Общината и крие ли кметът дарени пари?

Преглеждания: 19 #
18 Nov 2018

В навечерието на Националният ни празник, ние си спомняме дълга, който имаме към тези преди нас /материалът е публикуван на 2 март 2018 година. Поради актуалността на поставените въпроси, които девети месец остават без отговор, Актуално Свищов го препечатва/. Почитаме Свободата, а думата „Свобода“ не може да се назове, без да е съпроводена с думата „Жертва“. Предстои ни да чуем много претоплени думи за войната, чийто грохот достига до нас със стиховете на Вазов и имената по войнишките паметници, но твърде малко за тези, които дадоха от себе си, без плата, без команда и без политически интереси.

Ние сме Градът на дарителите. Върху пепелищата, оставени от чужди генерали, предците ни са изградили Свищов, жертвайки от своето за общото. По-късно, за друг, но сходен порив, поетът ще опише това зараждане на общностния, български дух:

„… всякоя възраст, класа, пол, занятье
зимаше участье в това предприятье;.
богатий с парите, сюрмахът с трудът,
момите с иглата, учений с умът…“.

Къде е днес дарителският дух? Какво се случва с даренията? Чисти ли са те или прикриват движения на средства и разплащания сред хора в сянка?

На 27.10.2017 г. поискахме от кмета на Община Свищов информация за даренията, които общината е получила за периода от 01.11.2015 г. до 27.10.2017 г. Също така попитахме дали съществува официален регистър за вписване на даренията и кой контролира тяхното целево използване (за подробности - http://bit.ly/2F12fjQ).

Отговорът на общината може да видите тук – http://bit.ly/2GQYWbx. Предоставиха ни протоколи за дарения, направени през периода 01.11.2015 – 27.10.2017. Самите протоколи може да видите тук – http://bit.ly/2F5fL1O.

Какво се установява от предоставената информация:

1. Кметът Генчо Генчев не дава отговор на въпроса поддържа ли се регистър на даренията, каква е процедурата по регистриране на даренията и кой контролира тяхното целево използване.

2. От Справка за приходите по бюджета на Община Свищов за 2016 г. се вижда, че сумата на помощите и даренията е 107 733 лв. Линк към справката – http://bit.ly/2CP1Rz0. В протоколите за 2016 г., които общината ни предостави, сумата на даренията възлиза на 33 560 лв. Поискахме кметът да уточни на какво се дължи тази разлика. Дадохме му достатъчно време за отговор. Такъв не последва. Продължаваме да настояваме кметът Генчо Генчев да обясни къде се губят 74 173 лв. от дарения през 2016 г.

3. В предоставените протоколи не са включени всички дарения. Така например, публично бе обявено, че на 29.06.2017 г. е дарена сумата от 38 700 лв. от „Пропъртис мениджмънт груп“ ЕАД (тогава собственост на Петър Христов). Протокол за това дарение не ни е предоставен. Възниква резонният въпрос укрива ли кметът Генчо Генчев средства, дарени на Община Свищов.

4. В Община Свищов съществува порочна практика дарения да правят физически и юридически лица, които под някаква форма са обвързани с общината. В момента, в който една фирма спечели обществена поръчка, изведнъж се сеща да направи дарение в полза на общината. Същото се отнася и за банката, обслужваща общината. Конкретните любопитни констатации може да видите тук - http://bit.ly/2owC3TX.

Това няма как да се нарече прозрачно и в полза на гражданите управление. Местната организация на „Да, България“ – Свищов ще се стреми към изграждане на система на прозрачно управление в Община Свищов. Другото открива възможности за корупционни практики. А корупцията разяжда ценностните основи на обществото. Корупцията води до бедност. Корупцията убива.

Радослав ЙОРДАНОВ

Бел. ред. Материалът е публикуван под заглавието "Кой се разпорежда с даренията в Община Свищов и укрива ли кметът Генчо Генчев парични средства, дарени на общината?"

 
 
 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/