Колоездачни състезания в стария Свищов

#
15 Feb 2021 82

Колоезденето е един от спортовете, който намира най-широко и продължително практикуване в стария Свищов, разказва Академик Свищов. В запазените от онова време свищовски вестници намираме любопитни съобщения за колоездачни изяви още пред 1924 г. Научаваме още, че в Свищов е било създадено колоездачно дружество, което развива активна дейност.

Местният вестник „Свищовски известия“, бр. 86 от 23 май 1924 година, съобщава за „Голямо шосейно надбягване от Разсадника до Царевец обратно“. През следващия месец свищовското колоездачно дружество поканва да гостуват в Свищов колоездачи от село Морава и село Белене („Свищовски известия“, юни 1924 г.), което показва, че и в околните села има вече организирани колоездачи.

През 1925 г. в местните вестници се появява съобщение, че „вдвора на Втора Пехотна Искърска Дружина се възобновява бившия колодрум“ („Свищовски известия, бр.126 от 14 март 1925 г.). От това следва, че колоездачите са ползвали специален колодрум, който е бил в двора на казармите. Вероятно това е мястото около тогавашното футболно игрище, което представляваше една равна поляна. Преди футболните срещи на терена обикновено влизаше камионът на Пожарната, за да напръска с вода игрището, за да не се вдига излишен прахуляк по време на играта. Прави впечатление, че в дописката се споменава за „бившия“ колодрум, който се използвал от колоездачите вероятно и за състезания. За такива изяви обаче все още не сме намерили съобщения в местните вестници, а няма вече и свидетели, които да споделят своите спомени за онези далечни години.

От вестниците, с които разполага Читалищната библиотека, и от тези, които са притежание на д-р Иван Динков, научаваме, че местното колоездачно дружество „Стрела“ през 1925 г. е имало в състава си 32 редовни членове. Прочитаме съобщението, че „На 22 т.м. местното колоездачно дружество „Стрела“ е имало общо годишно редовно събрание. Присъствали са 19 члена от 32 изправни. Било е избрано ново настоятелство“ („Свободна мисъл“, бр. 9 от 26 март 1925 г.). Ще отбележим, че по това време Свищов е имал 11 893 жители.

Разполагаме със стара фотография, на която виждаме свищовските колоездачи, с велосипеди и униформи, подредени до знамето на дружеството, държано от знаменосец и двама асистенти. Всичките имат препасана през дясното рамо трикольорна лента и специална фуражки с кокарда. Ангел Балашев „Свищов преди 60 и повече години“, описва така тяхната униформа: „бяла фланела, препасана през рамото с трикольорна лента, зелен брич, тричетвърти бели чорапи, леки шпайкове и зелена фуражка с бяла целулоидна козирка“.

Колоездачното дружество е имало и помещение за свой клуб, което се вижда от другата фотография, на която са се снимали седем членове на клуба. Те са в традиционната униформа, подредени достолепно до знамето на колоездачното дружество.

Отново прелистваме старите свищовски вестници. Научаваме, че през 1926 година се организира „увеселение и надбягване по маршрута: Свищов – село Вардим и обратно“. За събитието съобщава вестник „Свободна мисъл“, брой 58 от 31 май 1926 г.

През същата година се организира целодневен колоездачен пробег от София до Свищов. Във вестниците се съобщава: „Колоездене от София до Свищов. 60 колоездачи тръгват сутринта от София и вечерта към 6 часа започват да пристигат в Свищов. Пристигнали са едва 19 човека“ – „Свищовски известия“, бр. 198 от 17 юли 1926 г. За колоездачно надбягване се съобщава и през 1927 г. Колоездачите са се състезавали на 10-километрова дистанция.

Проф. Радко РАДКОВ

май, 2011 година

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма