Като Феникс Свищов възкръсва от пепелта благодарение на своите лозя!

Преглеждания: 442 #
11 Feb 2020

В Етнографската експозиция при ИМ-Свищов днес се открива изложбата „Нека да е берекет“. Експозицията разказва и показва един от най-старите поминъци на местното население - отглеждането на грозде и производството на вино. Показаните експонати са от фонда на Историческия музей, от ПБНЧ „Еленка Кирил и Д. Аврамови-1856“ и от Винпром Свищов...
Днешната изложба е посветена на Деня на лозаря- Трифон Зарезан. 14 февруари е ден на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. Мъченик Трифон. С постановление на министерския съвет 14 февруари е обявен за професионален празник на лозаря, а от 1968 г църковният празник на Св. Трифон се отбелязва на 1 февруари.
През Възраждането лозарството заема челно място в селското стопанство на Свищов и околията. Разработени били около 40 хиляди декара лозя. Извършва се търговия с вина, които са продавани в Румъния, Бесарабия. От крайдунавските градове, както от Габрово и Трявна са идвали търговци да купуват свищовско вино.
Остава жив спомена за ролята на лозята помогнали за свищовското възкресение! Благодарение на своите лозя Свищов се възстановява след опожаряването на града през 1810 г. Населението на Свищов било принудено да се изсели в Румъния. Зимата на 1810 г. река Дунав замръзва и по леда свищовлии се завръщат в града, от който е останала само пепел. По онова време изглеждало, че изгарянето на града е краят на Свищов! Но вместо да проливат сълзи, те се залавят за работа с прочутата си свищовска предприемчивост. Точно към Рождество Христово времето се затопля, снегът се стопява и става възможно, гроздето да се обере от необраните лозя. С парите от продажбата постепенно възстановяват града.
Като птицата Феникс Свищов буквално възкръсва от пепелта!
В навечерието на Освобождението лозята заемат площ от 28 хиляда декара.
Днес, 2 века по късно, Винарна Свищов продължават древната традиция, произвеждат вина, които носят специфичния характер на лозята на южните склонове на р. Дунав. Винарната разполага с два лозови масива в местностите „Горчивка“ и „“Совата“ край Свищов. Отглеждат се сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Шардоне, Мускат и др.
Свищовските вина участват в конкурси, като получените награди са  поредното признание за добрата екипна работа на Винарната.
„И като нашият град няма под ясното небе. Тоя град се намира край Дунавът; около него се простират зелени лозя, кичести дървета и жълти ниви; над него се вее прохладен ветрец; в него живее здрав и трудолюбив народ…Какво искате повече?“ - Л.Каравелов.
На празника Трифон Зарезан навсякъде млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие. От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“.
Надя АНГЕЛОВА,
уредник ИМ-Свищов

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/