„Кървава луна” - лунно затъмнение /СНИМКИ/

Преглеждания: 95 #
21 Jan 2019

Тази сутрин наблюдавахме първото и единствено пълно лунно затъмнение за 2019 година, предаде Актуално Свищов. Заради навлизането на луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината станахме свидетели на т. нар. "Кървава Луна". Дискът на нашия спътник бе видимо по-голям и в кулминацията на явлението бе в кърваво червен цвят.
Продължителността на затъмнението от земната сянка бе около три часа, а пълното затъмнение - около един час. През пълното лунно затъмнение луната не стана невидима, обясниха от обсерваторията в Габрово. Тя бе червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи не я достигат пряко.
Началото на лунното затъмнение бе в 5:37 ч., а пълното затъмнение настъпи в 6:41 ч. Около 8:51 ч. е последният контакт със земната сянка.
От обсерваторията информираха, че лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.
Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ