„Кървава луна” - лунно затъмнение /СНИМКИ/

#
21 Jan 2019

Тази сутрин наблюдавахме първото и единствено пълно лунно затъмнение за 2019 година, предаде Актуално Свищов. Заради навлизането на луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината станахме свидетели на т. нар. "Кървава Луна". Дискът на нашия спътник бе видимо по-голям и в кулминацията на явлението бе в кърваво червен цвят.
Продължителността на затъмнението от земната сянка бе около три часа, а пълното затъмнение - около един час. През пълното лунно затъмнение луната не стана невидима, обясниха от обсерваторията в Габрово. Тя бе червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи не я достигат пряко.
Началото на лунното затъмнение бе в 5:37 ч., а пълното затъмнение настъпи в 6:41 ч. Около 8:51 ч. е последният контакт със земната сянка.
От обсерваторията информираха, че лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.
Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

 

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK