Кармата на Стефан Ангелов – създател на шампиони

#
14 Feb 2021 101

Учителят по физическо възпитание и треньор на отбора по гимнастика е живата история на този спорт в Свищов, разказва Академик Свищов

Късната пролет на 1963 г. След полунощ, свищовската гара. Пристига влакът от Левски. От него слиза една малка групичка 13-14 – годишни момчета. Води ги строен, атлетично сложен мъж. Всички са преуморени и същевременно много тъжни. Като че не са деца. Тръгват си поединично по домовете си. Тихо и делнично.

Късната пролет на 1964 г. Преди обед, свищовската гара. Пристига влакът от Левски. От него слиза същата група, описана по-горе. С навлизането на локомотива в района на гарата изненаданите деца виждат, че перонът гъмжи от народ. Това са техни съученици от училище „Димитър Благоев“. Миналогодишните деца този път са обект на триумфално посрещане. Училището посреща своите шампиони. Пътя до школската сграда е път на триумфа. Бяха си го заслужили. Колко е различно всичко в сравнение с миналата година. А разлика не би трябвало да има. Те са шампиони за втори пореден път. Само че при пристигането им миналата година не знаеха, че са първи. Човешката мерзост ги бе наказала. Дори на тази крехка възраст. Съдии и организатори със съмнителен морал бяха предпочели да направят други шампиони. Далаверата лъсва след повече от месец. Нарочените за първенци се оказа, чеса с нередовни състезатели. Върнаха купата и тя отпътува за Свищов. Триумфът на младите свищовски гимнастици тогава не се състоя. Вече беше ваканция. За архивите остава само една снимка във фотографско ателие „Фото Мока“. С купата. Една тъжна снимка. Дори и децата не са подготвени за нея. До кръста са с екип, а надолу се виждат панталони, анцузи. В очите им прозира тъга заради открадната радост.

Това са част от спомените на нашия съгражданин Стефан Ангелов, учителя по физическо възпитание и треньор на отбора по гимнастика, който водеше децата шампиони. Човекът, който с пълно право можем да наречем живата история на гимнастиката в нашия град. Това са първите му две титли. Ще ги последват още шест. А отличията от спартакиади и други първенства, които са спечелили неговите възпитаници, просто са толкова много, че той им е загубил вече сметката. Едно нещо е безспорно – това е истински създател на шампиони. В основата на неговата школа, защото той определено създаде такава, стои умението му да подбира своите състезатели. Окото му може безпогрешно да открие бъдещия гимнастик в часовете по физкултура и да го привлече в отбора. И никой не го напусна по собствено желание. Защото Стефан Ангелов е не просто треньор – той е и педагог от висша класа. Управляваше в салона не с тояга, а с изобилие от „морковчета“. Успяваше да мотивира своите възпитаници и да им вдъхне онова самочувствие, без което всичко друго е без значение. Не пропускаше да похвали своите момчета и за най-малкия им успех. Това бяха най-ценните „морковчета“ за децата. Но изречени от неговата уста те даваха удивителни резултати. Затова дебютантите на републиканските финали от 1963 г. изживяха второто си място като нечувана трагедия. А те бяха втори – класиране от гледна точка на факта, че са абсолютни новаци, си е за адмирации отвсякъде. Но те бяха убедени в победата, защото той беше вселил в тях шампионски дух и всяко място след първото те преживяваха тежко.

Стефан Ангелов е кореняк свищовлия. Роден е през зимата на 1938 година, но многолетната усилена спортна дейност е дала своя отпечатък върху него и годините не му личат. За спорта го открива Руска Илиева. За първи път се запознава с дисциплината гимнастика в Търговската гимназия, а през 1951 г. е първото му участие в републиканско първенство. Завършва първоначално училището за физкултура и спорт „Васил Левски“ в Пловдив и избира попрището на учител по физическо възпитание. Впоследствие се дипломира и във ВИФ. Работи в едно училище, което е нещо като еталон в областта на спорта и чиито отбори могат да се похвалят с не по-малко успехи от специализираните спортни училища. При тези условия няма нищо по-логично от това, той да създаде отбор по гимнастика и да покаже, че и в малкия град има талантливи деца.

В интерес на истината Стефан Ангелов споделя, че той не е бяла врана в любовта си към любимия спорт. Наред с него с успех се състезават и други гимнастици – свищовлии си спомнят за Стефан Найденов, Иван Григоров, Иван Рашков, Йордан Кокърлев, Веселин Енчев, Тимошенко Митев. Списъкът може да бъде продължен и най-вероятно все някого ще пропуснем, а свищовлии обичаха гимнастиката. Стефан редовно организираше гимнастически продукции, при които салона на читалището се пълнеше до пръсване. Малката театрална сцена е виждала такива колоси на българската гимнастика като Велик Капсъзов, олимпийски медалист и много други национални състезатели от онова време. Тези хора идваха в малкото градче, дето се казва на ползу роду, без някакво възнаграждение. Просто виждаха, че тук се работи сериозно и от любов към любимия спорт щедро даваха на децата това, от което те се нуждаеха – личен пример.

Вярно е, че Стефан Ангелов съвсем не е сиромах Лазар откъм успехи на треньорското поприще. Водените от него отбори са абонирани за почетната стълбица на победителите. Но той има успехи не само като треньор. Днешните млади хора не са чували за титлата „майстор на спорта“, която се присъждаше за забележителни успехи и високо спортно майсторство, но на времето това беше висока чест. Той завоюва тази титла през 1968 г., нещо, което, е толкова естествено, че не учудва никого. А това са трудни години. Особено когато си в едно малко градче със скромни възможности. За себе си той казва: „Тренирал съм като роб“ – без нужната материална база, с уреди изпросени от различни места или направени от него самия. С удивителната си упоритост и завидно нахалство, в добрия смисъл на думата, успява да обзаведе гимнастически салон в училище „Филип Сакелариевич“ в пълно съответствие с тогавашния стандарт. Така с много хъс и с малко просия успява и там, където други се провалят.

По онова време учителят по физкултура заемаше едно особено място в тогавашните училища. Извън конкретните си задължения той имаше и други задачи. Бяха времената на помпозните събития. На всеки национален или спортен празник се правеха масовки, които в известна степен напомнят откриването на олимпиадите. В Свищов тях най-добре ги правеше Стефан Ангелов. Вярно, много по-скромни – с участието само на четири-петстотин деца. Правеше ги сам от началото до край. От оформянето на идеята, до разработването на хореографията, избора на екипи и ако щете изработването на необходимите конструкции за пирамидите.

Свщовлии помнят и един друг Стефан Ангелов. Не учителя, а администратора, спортния ръководител. Не малко години той е председател на Спортно дружество „Академик“. Казват, че под неговото управление спортът в града изживява своя „златен век“. Това са години, когато Свищов има седем отбора в т.нар. А-групи. Дори и футболът е екстра марка. „Академик“ е във висшия ешалон и бие такива грандове, като ЦСКА и „Славия“. Тенисистите ни са еталон. А около големия спорт са се навъртали и не малко мошеници. Стефан Ангелов е подлаган на съблазънта да продава мачове, но не го е направил. Споделя само с горчивина, че заради неговата неподкупност е можел да иде в Белене – затвора в Белене. Спомените му за това, как се е управлявал спорта в онези години са много поучителни. Просто излиза, че без благословията на Партията-майка дори и децата не могат да спортуват. Но това, споделя Стефан, е друга тема, която му е неприятна и той не иска да говори по нея.

Съвършено погрешно е да се счита, че живота на нашия герой е само и единствено спорт. Има си своите човешки хобита. Известно време е шеф на ловната дружинка, в която членува. Отказва се от лова, когато вижда, че и той започва да се опорочава от местни и чужди велможи с яки протекции, които се опитват да се възползват от относително богатия на времето с дивеч свищовски район. И сега обаче не пропуска възможност да си налови риба. Радва се на сина и внучето си. И си е все същият Стефан – човекът с кармата на спортист, една от колоритните личности на нашия град, с която ние се гордеем.

Ганка СПАСОВА

2011 година, в-к „Свищовски бряг“

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в "индустриалната зона" - изоставената казарма