Изправи се. БГ: Борисов да разпореди оттегляне на новия Закон за ВиК

Преглеждания: 155 #
10 Nov 2020

Борисов незабавно да разпореди на регионалния министър да оттегли новия Закон за ВиК и да уволни всички, които са участвали в подготовката на този проект на закон. Това заяви председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред медиите в София днес по повод новия Закон за ВиК, с който цената на водата ще се увеличи, съобщиха за Актуално Свищов от пресофиса на Актуално Свищов. Освен, че е юридически неграмотен, той нарушава правата на българските граждани и е срещу тях.
Според Манолова този закон е опасен за българските граждани, защото нарушава техните потребителски права и ще доведе до поскъпване на водата и национализиране на общинските ВиК-дружества.
С този закон се въвеждат три такси за достъп до вода. Те наподобяват сградната инсталация при „Топлофикация“ – дори и да не се използва услугата, ще се плаща достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция, обясни още тя. Манолова допълни, че таксите за достъп няма да са обвързани със социалната поносимост на цената на водата, няма да имат таван и ще се определят както реши властта. В Закона за ВиК липсва и обяснение какво е „беден потребител“ и кой ще получава водна помощ, каза още тя.
Буди недоумение защо се предвиждат индивидуални договори за промишлените потребители, а за битовите потребители няма. Има договори за Общи условия, но ВиК-дружествата не са длъжни да ги обявяват на сайтовете си и те могат да бъдат тайни. Не е ясно дали в тези Общи условия ще има изискване за качеството на водата, защото в Закона няма предвиден механизъм, ако водата е с лошо качество, да е на по-ниска цена или ако няма вода, да не се плаща такса достъп, обясни още Манолова.
Тя подчерта, че се предвижда и създаване на „нова КЕВР“ от трима души, която да е само за водата. Тя ще се избира от парламентарното мнозинство и мнозинство от двама души в нея ще решават цената на водата в различните населени места. Решенията на тази КЕВР няма да могат да се обжалват в съда и на потребителите им остава единствено да плащат, обясни Манолова.
По думите й особено опасно в новия Закон за ВиК е национализирането на общинските ВиК-дружества. Централизира се корупцията във ВиК-сектора. Хората си искат общинските ВиК-дружества, а в други общини се борят ВиК-дружеството им да стане общинско, допълни председателят на „Изправи се.БГ“.
Манолова обясни, че новият закон предвижда и нови дирекции за събиране на задълженията за вода. Създава се нова писта, ако потребител не си е платил водата, ВиК-дружеството да може да го осъди. След това колектори и частен съдебен изпълнител да събират дълговете, допълни тя.
Председателят на Инициативния комитет в Шумен Йордан Йорданов подчерта, че в областта често няма вода с дни, а когато има, тя е мътна и негодна за пиене. 60 населени места в Търговище и 40 населени места в Шумен са без вода цяло лято. За какво ще плащаме тези нови такси достъп?, заяви Йорданов и добави, че и в момента в Шумен се плаща една от най-скъпите води в България – 3,52 лв. 
Манолова и Йордан Йорданов от Шумен оставиха пред Министерски съвет за Бойко Борисов бутилка с мътна питейна шуменска вода, която жителите на града отдавна не използват за пиене.
От Инициативния комитет в Самоков съобщиха, че са вдигнали цената на водата с 1 лв. Вдигането на цената трябва да е чрез обществено обсъждане, което да е обявено публично и ясно. Писахме писмо, че искаме ВиК-Самоков да се отдели от ВиК-София. Областният управител обаче ни каза, че не може да го позволи. Той не е дерибей, който да командва. Той трябва да защитава интереса на гражданите, заявиха още от  Инициативния комитет в Самоков.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Ковидиотите от Н-тия ден Аз ще спазвам частично мерките. Ще стоя на доста голяма социална дистанция от дебили.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ноемврийска пролет!