Ивет Горанова: Нямах представа какво е карате, с всяка тренировка се запалвах и то се превърна в начин на живот

#
04 Jul 2021 351

Ивет Горанова, първият български каратист, който ще участва на лятна олимпиада пред Академик Свищов.

- Ивет, определят те като „златното” момиче на българското карате. Как приемаш това определение?

- Приемам се наравно с всеки един от моите съотборници. Не се взимам за нещо повече от тях. Радвам се, че съм постигнала тези успехи, но сега ми предстои най-голямото предизвикателство.

- Какво стои зад него –  какви лишения си налагаш, имаш ли специален режим, колко пъти тренираш?

- Ежедневието ми е едно и също всеки ден. 99 процента от времето съм на лагери в чужбина и тренирам по 1 или 2 пъти на ден. Лишенията са много. Нямаш време за личен живот, диети, почивка и т.н. Но всеки труд се възнаграждава.

- Сега ти преди олимпиадата в Токио, имаш ли допълнителен режим в подготовката си?

- Продължаваме  по същият начин подготовката. Наблягаме на коригиране на грешките и засилване на слабите ми страни. Една седмица преди Токио ще обърнем часовника още в България.

- Кога и къде започна да тренираш карате, как откри този спорт, кой те запали по него?

- Случайно започнах да тренирам през 2010г. в град Долна Митрополия в карате клуб ,,Петромакс”. Нямах представа какво е карате. Заедно със сестра ми се записахме от любопитство. С всяка една тренировка все повече се запалвахме по спорта. Продължихме в Спортното училище в Плевен и така каратето ни се превърна в ежедневие и начин на живот.

- Успехът, който помниш и е най-важен за теб?

- Най-важните успехи за мен са 3то място на световното първенство за жени и спечелването на квотата за Олимпийските игри.

- От Долна Метрополия си, студент първи курс в Академията. Как избра да учиш в Свищов, а не примерно НСА „Васил Левски”?

- Последната година реших да продължа образованието си в сфера, извън спорта. Избрах да се обучавам в Свищо, в областта на икономиката, и по-конкретно търговския бизнес, което ще ми гарантира още една възможност за реализация в бъдеще. Всеки изпит приемам като една малка победа, а за всеки спортист няма по-голяма мотивация от достигане на крайната цел.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/