Иван Гърчев: Винаги съм се състезавал за Свищов

Преглеждания: 54 #
10 Dec 2018

Аз и като състезател и като треньор, никога не съм си сменял клуба - винаги съм се състезавал за Свищов. Това заяви пред Актуално Свищов Иван Гърчев, един от най-добрите български щангисти от времето, когато вдигането на щанги носеше радост за България, както и успехите на състезателките ни по художествена гимнастика.
В момента лгендата на родните ни щанги е в България, във Велико Търново при внуците си.
„Малко си почивам и чакам оферти преди Токио 2020 година”, сподели Иван Гърчев. От 3 години бившият състезател и настоящ треньор за първи път ще посрещне Коледа в България.
В най-скоро Иван Гърчев отново ще бъде в Свищов, града на своето детство. Поканен е и е приел да участва в комисията, която ще определи Спортист на 2018 година на Свищов.
Актуално Свищов припомня:

Кой е българинът Иван Гърчев, който донесе олимпийско злато на Иран в Рио де Жанейро? Той е роден на 28 юли 1955 г. в София, но от 2-годишен живее в Свищов. Преди двадесетина години се премести да живее със семейството си във Велико Търново. Със спорт – лека атлетика, започва да се занимава от 1968 г. при треньора Желю Замфиров. Специализира се в дисциплината тласкане на гюле. В училище Гърчев стои на един чин с Петър Петров – най-бързия българин в историята на леката атлетика, единственият наш състезател, класирал се на финал на Олимпийски игри в дисциплината 100 метра гладко бягане. В класа им е и Камен Пенев – европейски шампион по борба. Още преди да е навършил и 20 години Иван Гърчев става два пъти републикански шампион в дисциплината тласкане на гюле.
 С вдигане на тежести започва да се занимава през 1974 г. при треньорите Зл. Иванов и В. Дончев. Още през месец декември на същата година е поканен в Националния отбор за юноши при треньора Йордан Иванов, за който казва, че всичко, което е постигнал в този спорт, го дължи на него. А като състезател то не е никак малко – четири пъти става балкански шампион; три пъти става победител в турнира за „Дунавската купа” – едно много силно международно състезание през 70-те и 80-те години на миналия век; през 1979 г. става и европейски отборен шампион с националния състав на България на първенството във Варна. Там той постига 190 килограма в изхвърлянето и 230 кг в изтласкването. Но незнайно защо националният треньор Иван Абаджиев не го пуска на индивидуалните състезания, а предпочита други двама състезатели, които се провалят. Така Гърчев пропуска да стане и иднивидуален европейски шампион. Но и без това, за останалите си успехи той четири пъти е обявяван за спортист № 1 на Свищов.
 В националния отбор на България негови съотборници са били едни от най-добрите ни състезатели по вдигане на тежести – Янко Русев, Андон Николов, Неделчо Колев, Пламен Аспарухов, Асен Златев, Благой Благоев, Валентин Христов, Тодор Тодоров и други. С повечето от тях поддържа добри приятелски връзки и досега. След приключването на активната си състезателна дейност Иван Гърчев става заместник-председател на Районната потребителска кооперация във Велико Търново. След това се занимава и със собствен бизнес. Помага и на местния клуб по вдигане на тежести. Най-големият му успех е постижението на Стефан Трифонов, който става световен шампион на първенството в египетската столица Кайро през 1983 г.
На провелото се през 2017 година Световно първенство по вдигане на тежести в американския град Анахайм, щата Калифорния, където Гърчев беше треньор на националния отбор на Тайланд, негов състезател спечели световната тилта. Това е състезаващият се в категория до 56 килограма Витун Мингмун, който спечели златния медал в дисциплината изтласкване, а освен него се окичи и с бронзов медал в двубоя. А друг негов състезател – Тайрат Бонзум, спечели сребърен медал в двубоя на категория до 69 килограма.
 Гърчев не иска да се занимава с треньорска дейност в България, защото смята, че борбата за власт във федерацията е съсипала този спорт.

Александър ШАБОВ

Бел. ред. В биографичната справка са ползвани публикации на спортния журналист Ангел Ганцаров.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/