Имало е много по-бедни години в Свищов, но едва ли е имало по-бездуховни и по-безнадеждни!

Преглеждания: 2027 #
21 May 2020

В началото на месец Май, Актуално Свищов отправи няколко въпроса съм бившите кандидат-кметове на последните местни избори. Огромна част от тях пренебрегнаха интригуващите въпроси, чиито отговори търсихме и все още търсим.

Калин Костов реши да приеме предизвикателството и отговори на въпросите, с които Ви запознахме в първите дни на месеца, а ето и какво отговори той:

Имате ли амбиции да покажете управленските си качества в следваща изборна кампания за кмет?

Управленски качества се показват не в изборни кампании, а след тях, т.е. въпросът не е към правилния човек. Обществото може да прецени единствено управленските качества на избрания кандидат. Така че, това е въпрос към г-н Генчев, не към останалите кандидати.

 Ако смисълът му обаче е, какво би се случило политически след три години и половина в Свищов, отговорът ми е, че е твърде рано подобно нещо да бъде предвидено. Виждате, че социалната и обществената обстановки в световен мащаб се менят невероятно динамично. Кой би си представил сценарий като този, който се развива пред очите ни с епидемията от коронавирус от началото на годината?

Като цяло, хората трябва да имат предвид, че предизборната логика напълно противоречи на управленската – в предизборно време се обещава, по време на управлението трябва да се изпълняват обещанията. Дано си дават сметка за тези разлики! Нека си потърсят обещаното от избраните кандидати!

Смятате ли, че успешна кампания се изгражда за два месеца?

Не, не смятам. Смятам обаче, че на изминалите местни избори имаше, недопустими политически явления, най-вече по селата. Например, в с. Александрово победилият кандидат взе 128 от 137 валидни гласа,а всички останали спечелиха общо 9 гласа, което процентно дава 93,43 % успеваемост. В село Червена същият кандидат взе 108 от общо 134 гласа, а всички останали общо 19, което пък прави 80,60%.  Дайте тези данни и статистики на политолози, за да ги обяснят и те ясно ще ви кажат какъв тип вот стои зад тях, аз не желая да коментирам тези данни, те са обидни за независимите хора! Нека самите те се замислят каква ли кампания е довела до подобен резултат? Да водиш кампания има смисъл, когато има кой да те чуе. Когато обществото е в състояние на тотална зависимост или, както е в такива населени места, властва неистов животински страх на ниво оцеляване, каквото и да говориш и предлагаш е безпредметно. Случващото се е повод за размисъл в обществото!

По време на изминалите избори Вие и Вашите опоненти правихте срещи с различни групи избиратели, някои от вас посетиха и различни социални домове, посещаваха по-малките населени места в рамките на общината, продължавате ли да правите подобни срещи?

Разбира се, това ни е работата. Не знам защо битува мнението, че задълженията на общинския съветник са единствено да ходи един път месечно на заседание и да присъства на комисиите, в които членува. Не сме прекъсвали връзката си с жителите на общината нито в града, нито по селата.

„Площад Алеко” разби над четвъртвековното статукво в Морава и там избраха номинирания от нас г-н Петко Божанов за кмет. Мога да сравня това събитие там с падането на Берлинската стена.

Бяхме на балотаж в с. Горна студена и малко не ни достигна да успеем и там. Където можехме, дадохме път на нови лица, колкото и трудно и непопулярно това да изглеждаше.

Поддържаме постоянна връзка с хората, телефоните ни и електонните ни пощи са публично всеизвестни, а и когато някой лично дойде при нас, винаги е добре дошъл. Понякога дори ние сме активната страна и търсим мнението на хората по дадени проблеми.

По време на изборите, всеки един кандидат представи свои идеи за това, как ще направи условията в града по-добри, като привлече нови инвестиции и успее да върне свищовлии обратно в родния град и др. В момента работите ли в тази насока, макар и в по-малък мащаб или социалната ангажираност, която демонстрирахте бе единствено в рамките на предизборната кампания?

Изборите приключиха и резултатите са такива, каквито са ги определили хората. Макар и да сме алтернатива на настоящото управление ние подаваме ръка за реализирането на всяка негова добра идея, която считаме, че е в полза на хората. Това е отговорното и мъдро поведение. Не сме били обструкция за нищо добро, което е могло и може да се случи. Радваме се, че кметът Генчев добронамерено търси комуникация с нас по определени въпроси, даваме му своята гледна точка. Има теми, по които се чувстваме силни и подготвени и по които сме готови да поемем отговорност, ако ни се даде подобна възможност. По повод големите въпроси за цялостното състояние на общината, отговорността обаче може да носи само той, защото единствено той е носител на вота на хората и притежава съответните властови механизми. Там можем единствено да даваме препоръки. Има си ясно изразено партийно мнозинство в общинския съвет, от което ние не сме част.

Смятате ли, че Общинският съвет е ефективен или е просто формална притурка, демонстрираща демократично управление на територията на Община Свищов?

Ефективността на един Общински съвет е пряко следствие на компетентността на хората, които са избрани в него. Така, че ако избирателите са недоволни от действията на съветниците в него е добре да се замислят за избора, който са направили. Настоящите съветници не са паднали от небето, те са пратени там именно от гражданите!

Поставянето на всички съветници под общ знаменател е грубо и заблуждаващо. То уронва престижа на Общинския съвет и манипулира масовото съзнание, като формира анархистични, нихилистични и популистки настроения. Като резултат все по-малко качествени хора, попадат в общественото полезрение, защото почвата умишлено се отравя.

Ние сме съгласни да бъдем съдени, но не на общо основание, а на основа ясно и точно посочване именно на личните ни грешки. Не можем обаче да носим отговорност  за чужди действия и решения!

Този общински съвет има ясно изразено мнозинство включващо групите съветници на ГЕРБ, БСП и ДПС. От другата страна са единствено „Площад Алеко” и „За Свищов”. Ние имаме собствен път и сътрудничим по определени въпроси на общинската администрация, когато считаме, че обществения интерес го изисква. Това обаче не означава, че се считаме за някаква формална притурка или легитимация на местната власт. Много повече са случаите, по които изразяваме свои различни идеи, нашите ценности и приоритети са други. Мога да дам многобройни примери в тази посока. Отстояваме своята независимост от големите централни партии, считаме, че те не са донесли и не могат да донесат нищо добро на Свищов. Ние сме независим проект с ярко изразена местна насоченост, водени сме от любовта към родния храд и местния патриотизъм. Имаме, разбира се и политически възгледи, които са в десния консервативен спектър и затова е и сътрудничеството ни с най-силно разпознаваемата тяхна марка - носител – Съюза на демократичните сили.

Имате ли представители в Общинския съвет и ако да, колко предложения е направила групата Ви по време на заседанията от началото на мандат 2019 – 2023 на местния Парламент от началото на мандата на кмета Генчев?

Групата на „Площад Алеко” се състои от трима съветника - аз и колегите Ивелин Петров и Верони Маринов, съвсем малко не ни достигна, за да вкараме и четвърти.

Възможността една група от трима или четирима съветника да влияе на вземането на решенията, както посочих, не е голяма

Не знам дали много хора се постараха да прочетат платформите на отделните листи преди да гласуват, или типично по български махнаха с ръка и каза „абе какво да им четем на тия, те са все едни и същи”. Ние ясно заявихме някои свои приоритети и последователно ще работим за тях. Има един от тях, който бих откроил – да съхраним и запазим образователното и културно ДНК на Свищов. Това за нас не са общи празни думи, а означава да не допуснем Свищов да се превърне в нещо, различно от това което е бил – вековен, утвърден, образователен, търговски и културен център с ясно градско самосъзнание и автентичност, каквито тенденции има през последните 15-ина години. Свищов намалява не само количествено, но се променя и качествено, което е най-голямата опасност. Ще се борим до край, за да не допуснем това да се случи. Лошото е, че самото общество, за съжаление, нехае по този въпрос, увлечено в дребно материално битово задоволяване, но това е не само местен проблем. Имало е много по-бедни години в Свищов, но едва ли е имало по-бездуховни и по-безнадеждни!

Темите по които сме активни се виждат, периодично излизаме с наши инициативи или подкрепяме други такива.

Кое беше слабото Ви място при изграждането на кампанията, което Ви попречи да спечелите?

Да се спечели кампания от независим обществен проект срещу колаборацията на трите големи национални партии ГЕРБ, БСП и ДПС  и негласната подкрепа на ВМРО и то от опозиционна позиция е равносилно на това с автомобил Москвич да спечелиш рали състезание. Ние почти постигнахме нашия максимум. Не сме използвали нечестни прийоми, купуване на гласове, търговия с влияние, политически пазарлъци. Ние нямаме обръч от клиентелистки фирми, чиито бизнес да зависи от нас. Финансирането ни е скромно и с ясен произход. Казваме това с гордост, защото българската политическа действителност сочи, че печелят тези, които имат съответния ресурс и влияние.

Акцентирам на това, че гледаме напред, а  не назад. След три години и половина „Площад Алеко” ще има нужния опит да се представи далеч по-добре. В нашата листа имаше цифром и словом едва петима човека, които не се явяват на местни избори за първи път! Няма листа с толкова много нови и млади лица. Поехме този риск и не съжаляваме, бъдещето е пред тези хора!

В заключение, Актуално Свищов дава трибуна на всеки, който иска да се обърне към жителите на общината. Искате ли да кажете нещо на съгражданите си?

 „Площад Алеко” е проект на хора обичащи града си, незаивисмо дали живеят в него или не. Той тръгна като лична идея и прерасна в нещо много по-голямо. Това,, което правим с колегите, които всъщност дават облика на „Площад“-а е, че се опитваме да създадем и дадем път на бъдещите лидери на интелигентното градско мислене в Свищов. Много трудна и амбициозна задача. Това ще е гаранция, че на следващите местни избори, хората в общината ще имат шанса да изберат измежду много млади, подготвени професионално и морално личности. Неслучайно и двамата най-млади общински съветници понастоящем са именно в нашата група. Самият аз съм на 41г., което далеч не е преклонна възраст за обществена работа. Около нас има голям кръг съмишленици и симпатизанти, което е предпоставка за създаване на много сериозен бъдещ екип. В „Площад Алеко” има мислещи граждани, а не поданици или политици. Това е преди всичко отбор, в който хората си имат доверие, а не преследват кариери, с цената на всичко. „Площад Алеко” е фактор в обществения и политически живот на местно ниво.

Мисля, че „Площад Алеко”, заедно с партньорите от СДС направи много смислена кампания. Изключително активна, новаторска, разчупена и нетрадиционна. Кампания, с която проектът ни би могъл да спечели изборите в голямо населено място, дори и в столицата. Борис Бонев постигна подобен граждански резултат, и стана явление в столичната политика например. Голямата заслуга за това е на хората, които застанаха зад каузата и идеята „Площад Алеко” и които работиха за нея. Още един път благодаря на всички, които повярваха, че подобно нещо може да се случи при нас. Ако трябва да избирам дали бих повторил стила който предложихме, независимо от крайния резултат, не бих се колебал.. За нас се заговори далеч отвъд пределите на нашата община, което е огромно постижение за Свищов и ме прави много горд!

Има хора, участващи в управлението и хора, които се явяват негова алтернатива. Това е естественото разпределение на политическите роли във всяка демокрация. Да се прехвърлят неуспехите на гърба на съветниците, които не са в управлението и да се търсят оправдания с тях, както се опитват да правят вкл. и в публичното пространство хора, на които кметът е гласувал доверие е некоректно, обидно и непрофесионално. За съжаление, наблюдаваме такива опити. Обществото има изключително къса памет и бързо забравя кой какви неща е вършил в общественото простаранство преди 5, преди 10, какво остава преди 15 години. Например манипулациите, че хората свързани с „Площад Алеко” били „съсипали Стопанската Академия”, която била просперирала по времето на „великия ректор Величко Адамов” нямат ни най-малка идея за процесите, които вътрешно са се развививали по време на неговото управление там, както и за промяната на цялата обществена картина във висшето образование в страната. Това е чудовищна манипулация, която няма никаква реална основа, но се повтаря непрекъснато от хора, които не искат обществото да ги гледа те какви ги вършат! Защото са некадърни и крадат!

Или тезата, че анонимни недобронамерени съветници тайно пишели писма на злощастния несъстоял се немски инвеститор и той видите ли се отказал уплашен заради тях, от възможността да печели на такова хубаво място. Някой да вкара хората, които вярват на подобни небивалици в първи курс да научат, че е невъзможно да се извършва производствена дейност в сгради, които са били бивше училище. Това го пише черно на бяло! Каква неграмотност!

Или, че неизвестни зложелатели са запалили сметището предизборно, за да провалят един или друг, което пък прехвърли границата на нормалността...

Това са такива глупости, които не могат да виреят в обществената среда на никой по-голям град, където хората имат някакво по-сериозно критично мислене. Тук обаче, те се обсъждат и лансират напълно сериозно, и то без да има никакви доказателства за тяхното същестуване. Има ги в коментари в социалните мрежи, дори се чуват в изказвания в Общинския съвет, което е най-обезпокоителното. Няма никакво критично отношение срещу тях! Медиите не само, че не ги опровергават, а дори засилват!

 Коментира се общо, всичко се поставя под един знаменател. Липсва аналитичната журналистика на местно ниво. Защо никой не направи независими материали по тези въпроси? Защо не потърси мнения на бивши ректори, хора, участвали в тези процеси, експерти...те да кажат кой е крив и кой прав!?

За нас Свищов не е място, където можем да градим политически кариери и да търсим дивиденти. Още по-малко общината е място, от което да зависят доходите ни и оцеляването ни. Всеки от колегите и колежките има ясна биография и е постигнал професионалния си и житейски успех извън политиката. Това ни прави независими и неудобни за всяка власт. Имаме своите принципи и вярваме, че доброто на нашата общност зависи от тяхното последователно спазване, независимо колко е трудно това в тези объркани времена. Уважаеми съграждани, които сте ни се доверили, благодарим за жеста, гледайте на него като на инвестиция, която ще се отплати във времето! Тепърва младите хора в екипа ще покажат на какво са способни!

По темата работи Мирослав Василев

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/