Игнажден в Свищов

#
20 Dec 2018

Срещу 20 декември месят буговица /обреден хляб, кравай/-хляб с кръст и в него слагат сребърна пара. Когато вечерят, турят в една паница ечемик и чесън и кадят, начупват буговицата и дават на всекиго по комат и който, намери парата, ще бъде честит. Тая вечер готвят сарми, за да станат кокошките качюлести. Заранта рано турят зад вратата кринче с плява и който излезе първо, посядва на кринчето, за да мътят кокошките.

На 20 декември се празнува Игнажден, наричан още Полязовден. Според народното вярване от Игнажден се „завървяват“ празниците, започва Новата година, ражда се новото слънце.

Християнският празник е  в чест на  свещеномъченик Игнатий Богоносец. От Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Богородица, която ще роди младия бог.

Основният обичай на този ден се нарича полязване. Домакините следят кой ще влезе първи през този ден в дома им и по това гадаят каква ще бъде годината. Човекът , който влиза пръв, се нарича полязник, споходняк. Ако той е добър стопанин и човек, щастлива и плодородна за семейството ще бъде годината.

Полязникът, преди да влезе в къщата, събира съчки от двора или дръвника, слама или трески. Поставя ги до огнището и сяда върху тях да „мъти“. Домакинята го посипва с боб, орехи, сушени плодове, пшеница, а той разравя огъня да заискри и нарича: „Колкото искрици, толкова пиленца, теленца, яренца, дечица в тази къща“.

За полязник се смята и всеки член на семейството, който е излязъл рано сутринта от дома и връщайки се, той трябва да изпълни същите действия. Ако се случи да влезе животно, това се смята за добър знак, и то се нахранва.

Рано сутринта на този ден, преди още да се събудят децата, най-възрастната жена в дома със сурова пръчица от плодородно дърво ги потупва за здраве и бодрост и посипва няколко орехи и пуканки , за да се множат домашните животни. От треските и сламата, донесени от полязника, се поставя в полозите на кокошките. На този ден не се дава нищо в заем, за да не излезе берекетът от къщата, а ако предмет е вече даден, стремежът е той до Игнажден да бъде прибран в дома.

С Игнажден като начален ден на коледните празници и Новата година са свързани надеждите за благополучие на семейството. За неговото осигуряване се гадае по вътрешностите на заклано прасе, спазва се забраната неотродили жени да не предат, тъкат, перат, за да бъде леко раждането, в някои райони на България се удрят с дрянова пръчка за здраве.

Традиционна храна за празника:

1.Жито, просо, царевица, фасул.

2.Пита с мая, кравайчета.

3.Картофи с ориз или булгур.

пред Извикано

Писна ми да превръщат Свищов в призрачен град Мерките по унищожаването на комарите УЖАСНО ЗАКЪСНЯХА и се измериха с едно наистина смехотворно пръскане със самолет, модел "Битката при Вердюн"...

Официална страница на FACEBOOK