Христо Цветанов: Поставили сме си за цел влизане в елитните групи на децата – U-15!

#
13 Jan 2021 526

46-годишният бизнесмен Христо Цветанов оглави ОФК Академик след Общо събрание преди година. За свършеното през изминалото време, задачите през тази година и целите, които си поставя ръководството, Академик Свищов постави тези и други въпроси пред президента на Академик...

- Господин Цветанов, какво Ви мотивира преди една година да приемете предизвикателството да станете президент на Академик?

- Желанието за занимание с футбол и основно с Детско-юношеската школа на клуба. Животът ми е тясно свързан с футбола от край време, това не е нещо необичайно. По един или друг начин винаги съм бил съпричастен с проблемите на клуба.

- Основното свършено от Вас и Управителния съвет на ОФК Академик за изминалата една година?

- За мен основното е – промяната на модела на работа! Обръщаме повече внимание към малките и към Школата. Основните моменти са подчиняване политиката на клуба да обръща повече внимание към подрастващите. Предвид обстоятелството, че сме във В група и сме ограничени финансово, ние може само да мечтаем отдолу да идват по-добри футболисти, от тези футболисти да растат в генерациите нагоре и да се изграждат като хора.

В клуба философията не е подчинена само на един спорт, дори бил той и полупрофесионален, в случая основното е възпитанието на децата. Спортът изгражда, дисциплинира, всеки един спортист гони всяка своя малка победа, предизвикателствата пред децата.

По същество ще посоча – холандската методика „Корвър“, която е за 5-6 до 14-годишни състезатели. Имаме камера, която трябва да показва повече детайли от работата на всяко едно от децата. Работа по отношение на терените за тренировки в Школата. Отделно сме с увеличен състав на треньорите в ДЮШ – никога не е било да имаме шест-седем треньори. Дори и в този сезон тренират всички – тренировъчният процес продължава. За нас не е важно кога имат мачове децата, за нас е важно какво успяват всеки божи ден да усвоят като умения, като знания и изграждането им като футболисти! Направихме едно игрище с изкуствена настилка, с което можем да се гордеем, защото имахме открай време нужда от такова.

Да не забравяме и партньорството с Лудогорец. Очакваме техни треньори отново да гостуват при нас. Планираме и други съвместни неща, но нека това е тема на отделен разговор, защото всичко това е в процес на съгласуване.

- Какви задачи си поставете Вие и Управителния съвет през настоящата година?

- Да подобряваме качеството на работата на треньорите основно. Да ставаме все по-популярни сред децата. Да могат все повече деца да идват. Бих използвал една друга думичка: цел! Като цел сме си поставили да влезем в елитните групи на децата. U-15 е една наша мечта, която се надяваме да осъществим в близко бъдеще. Работим по всякакъв начин в тази посока. По стечение на обстоятелствата ние се падаме в тази трупа с ЦСКА, Левски, Славия – с големите софийски клубове, заради географското си положение, което имаме. Чисто по географски принцип е разпределено и мечтаем да влезем там. Мечтаем да влезем там! И ако не успеем тази година, следващата година се надявам това да се случи. Кое е важното тук – предвид огромната материална база, която предразполага към една добра работа с децата. Много съседни клубове, дори и големи, не разполагат с такава база. U-15 е нещо страхотно, ако успеем да се класираме там.

- Ясно ли е вече какво ще бъде финансирането на Академик през тази година?

- Не. Ние определено се надяваме да запазим този бюджет, който Общината ни предоставяше. Смятаме да се побираме в тези рамки. Друго финансиране, което идва – това е от Управителния съвет, от всички тези хора, които са съпричастни с проблемите. Но категорично – финансирането от УС отива изцяло за Детско-юношеската школа. Сметките са отделени окончателно.

- В края на годината станахме свидетели на партньорство между бизнеса и Академията, предстои ли нещо в тази насока за поддръжка на спортната база, а и ремонт на стадиона обсъжда ли се?

- Ремонта на градския стадион е проектна работа на Общината – и дали ще има такъв или не зависи от проект на общинската администрация. За такъв ние имаме идеи, но това е предмет на кандидатстване. По отношение на базата, която е на Академията – ОФК Академик полага грижата на добър стопанин на основните тревни терени. Изкуственото игрище стана благодарение на „Академика Спорт“, едно ново дружество, което представлявам аз и Борислав Костадинов. Грижите за него са изцяло наши – предвид че имаме разходи за поддръжка се надяваме да продаваме някой и друг час за различни спортни прояви за да можем да се грижим за него – необходим е един човек, който да изготвя график, да пуска осветление, да гаси, да поддържа терен и т.н. Имаме още гранули, които трябва да поставим и пейките да фиксираме окончателно, още малко бетон ще трябва да отлеем там – смятам, че в ранно пролет ще успеем да свършим това, времето не е подходящо сега.

С Академията работим много добре. В тази насока ни е много важно някой ден да намерим някаква възможност, както сме говорили с ректора проф. Божинова и кмета също знае, по отношение на голямата трибуна, която е срещу големия стадион на Академията. Там е изключително важно да се вземат някакви мерки и ако успеем да стигнем до ремонт на самата трибуна ще бъде чудесно. Тя е близо 1800 квадратни метра разгъната площ, което е чудесно за съблекални на децата. Имаме недостиг със съблекалните. На терена имаме недостиг на тоалетни – родители идват, особено пролетта, и се надявам условията да го позволят и тази година. На ден се събират стотина човека, което е чудесно. По-добре децата да са на спортните площадки отколкото пред телефоните и компютрите.

https://www.facebook.com/akademiksvishtov.bg

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов изпрати абитуриентите от "Випуск 2021"