Хотелъ “Америка” и десетте “Америки” на Георги Велчев

#
17 Feb 2021 823

През първата половина на миналия (ХХ ) век в Свищов е имало десетина хотела. Повечето от тях са били на “Скелята”, около гарата и и пристанището. В старите свищовски вестници срещаме обяви-реклами за хотелите “Булевард”, “София”, “Централ, “Виктория, Ню Йорк” (преименуван на Независима България”), “Надежда” (над киното), преименуван на хотел “Роял”. Ангел Балашев пише (с. 62), че през 1933-34 г. в Свищов е имало още три хотела: “Вагона, “Америка” и “Дунав”.

За мен обаче най-романтичен и донякъде тайнствен бе хотел “Америка” – може би ми напомняше уестърн-филмите заДивия Запад” или защото го свързвах с моя приятел Асен Америката - с неговото семейство имахме многогодишно чистосърдечно приятелство. Впрочем, всичките му братя и сестри наричахме “Америките”, защото баща им Георги Велчев бе нарекъл така своя хотел – “Америка”.

Хотелът и обслужващите го постройки се намираха на ъгъла между улиците “Княз Мирска” (сега “Ст.Стамболов”) и “Подолска” (сега “Генерал Киселов”). На това място днес е жилищният блок “Радецки”3, наблизо до детската площадка срещу Академията.

Тъй като по това време Асен Америката бе най-големият от синовете, живеещи в Свищов (най-големият бе в Германия), той държеше ключовете от хотела (вече отдавна изоставен) и другите постройки около него – фурна, кръчма, складове, обор за коня и др. Впрочем, аз за първи път виждах ключове в “стопанин”, тъй като у семейството на Васил Радков такива предмети от бита въобще нямаше – нито къщата (жилищни кооперации тогава нямаше), нито стаите се заключваха...

Бащата на това многолюдно семейство – Георги Велчев Дамянов – е роден през 1884 г. в гр.Велес (Македония). Още като дете, едва 8-годишен, остава кръгъл сирак (по разказите на Тодор Америката). Отначало за него се грижат близки на семейството, а после го изпращат да работи в Зимнич (Румъния) в семейство на богат търговец. Тук Георги припечелва малко пари и с помощта на благодетеля си заминава “на гурбет в Америка. Първите години са много тежки за 16-годишния Георги – не знае английски, трудно изкарва прехраната си. Щастието обаче му се усмихва – намира си работа при търговец българин, който го наема за чирак. Младият Георги проявява голямо усърдие. Търговецът бързо оценява това и го взема за доверен сътрудник в кантората си.

През 1905 г. Георги Велчев е изпратен в София да урежда търговски сделки. Тук се запознава със семейството на Стефан Петров, който има двама сина и три дъщери. Най-малката от тях – Зорка – е едва 8-годишна. По-късно тя ще стане съпруга на Георги и ще заживеят щастливо, раждайки 10 деца (5 момичета и 5 момчета): Урания (родена в София, 1913 г.), Надежда (Русе,1915), Георги (Русе, 1919), Люба (Свищов,1926), Лиляна (1928), Асен (1930), Пенка (1932), Павел (1934), Тодор (1935), и Симеон (1938). Семейството отначало живее в София, след това – в Русе и накрая се установява в Свищов. Кога точно Георги Велчев построява хотела все още не знаем, но през 1920 г. на улица “Княз Мирска”19 (сега ул.“Ст.Стамболов”) като жител на града се води Георги Дамянов (Георги Дамянов Велчев). На снимка от 1917 г. на ъгъла между ул. “Княз Мирска”(която се издига по баира към Търговската гимназия) и ул.Подолска” се вижда празно дворно място, на изток от което има голяма стара постройка (хан?), а към улицата – дълга едноетажна сграда (магазини). Мястото е заградено с висока стена (или останки от съществувала преди постройка). Николинка Димитрова издири нотариален акт от 19 май 1925 г., от който се вижда, че Георги Велчев купува място от съборена къща с двор 120 кв.м., с едно здание от четири дюкяна. Застроеното пространство, заедно с двора, е 420 кв.м. Георги Велчев купува този имот за 69 000 лева.

На втората снимка, която е от по-ново време (с кино “Академия”и професорските апартаменти) се виждат промените: закупеният терен е застроен, старата сграда е подменена с нова постройка – хотел “Америка”(с архитектурен облик, подобен на хотелите от “Дивия Запад” – с дълъг дървен балкон по цялото протежение на втория етаж, от който се влиза пряко във всяка стая).

През 1925 г. в свищовските вестници се появява съобщение от Георги Велчев, че “...коренно поправих и модернизирах собствената си фурна “Америка” (до II Мирово Съдилище). При образцова чистота, хлебопеченето ще става по модернизирания (американския) способ. Собственик-хлебар Георги Велчев.” Тук още не се споменава, че е собственик на хотел, а само - на фурна.

Съобщения за хотел “Америка” намираме във вестниците от 1929 г.: “Съдържател на хотел “София” и стопанин на автомобил “Шевролет” съобщавам на интересующите се, че автомобила ми, който сега тръгва всяка утрина в 6 часът за Русе – и обратно – от хотел “Надежда” (киното), тръгва пак в 6 часа заранта – само че от хотел “Америка” (при пазарището), където е на гараж (пренощуване). От това можем да направим извода, че през 1929 г. вече има хотел “Америка”, където на гараж е шевролетът, превозващ пътници за Русе и обратно.

Покрай хотела си Георги Велчев разкрива пивница, хлебопекарница, построява редица жилищни и складови постройки. Тях вече ги няма. На тяхно място се издига грамадата на жилищния блок “Радецки” 3.

През 1940 г. в Свищов се учредява Дружество на многодетните. За председател е избран Георги Велчев, който по това време вече е отгледал 10 деца. На снимката, направена до стълбището на хотела, семейството е в своя пълен състав - всичките добре облечени и красиви, с особено приятно излъчване. По-възрастните свищовци си ги спомнят, особено Лиляна – майката на прекрасната поетеса Стефания Цанкова: “Вървях до мама някога - неука и невръстна/ безредна и и невежа под детския обков,/ а чувах как прошепват зад плитката й гъста:/”Най-хубавата тя е във целия Свищов”...(Стефания Цанкова, в. “Български писател”, бр.1, 2002 г.

 

16.02.2009 г.

Радко ВАСИЛЕВ РАДКОВ
.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ремонтите на Хазарта и Шайката!