Грозното пате стана информационен сайт

Преглеждания: 80
27 Aug 2018

Читателю, пред теб е нов информационен сайт за Свищов и населените места! Започнахме през месец май като личен блог, който се опитваше да дава личен прочит на случващото се около нас. Реакциите след  написаното ни даде основание да продължим. И е естествена стъпка да се превърнем в информациоенен сайт, използвайки опита си.
Намерението на Актуално Свищов е да се върне към изконната роля на медиите – да институционализира адекватната информация. Днес бързината на новините е извън и отвъд традиционните медии. Тяхната истинност е въпрос на корпоративна и политическа манипулация. И за съжаление на лични интереси.
За нас е важен точният прочит на новините. Какво реално се случва и какво реално стои зад дадено събитие? Кое събитие е истинско? Кое е умела или недотам манипулация?
Последните три десетилетия средствата за масова информация и медийната среда са най-увредени от псевдопрехода. Те са не просто обслужващи олигархичните амбиции на собствениците си (в голямата си част), но и са превърнати в инструмент за различен вид рекет – икономически, политически и т.н.
Не липсват и изключенията! Социалните мрежи запълват необходимостта не толкова от бърза, колкото от адекватна информация. Това е причината именно в социалните мрежи да се наложат ярки лидери на мнение, чийто глас не подлежи на цензура, политически или икономически натиск.
Днес в България и Свищов имаме примери, в които истинските новини не намират своето място в традиционните медии, а онези, които наистина имат значение биват или тотално пренебрегвани или още по-лошо – тотално изопачени с една цел – масова заблуда. Актуално Свищов се връща към изконната мисия на истинските медии – да дава адекватен прочит на онези събития, които действително променят живота ни и да бъде трибуна на онези хора, които наистина имат какво да кажат и то е подплатено с реална, а не измислена или легенди рана експертиза.
Желанието и ангажимента ни е да бъдем трибуна на всички, които работят за тази кауза без значение от тяхната политическа принадлежност. Ние вярваме, че пътят към осъществяването на тези цели е активна лична позиция и свобода на словото.
Не на последно масто благодарности към хората, които помогнаха днес да четете тези програмни думи. Петър Михайлов, великолепен познавач на българската литература и неин изследовател и приятел, който по всякъв начин помогна в трудни моменти. Благодарности и на Пламен Иванчев, потомък на Елисавета Багряна и по случайност мой братовчед, който помогна преди месеци да стартираме като личен блог. Специални благодарности и на човека, който който отдели от времето си, превръщайки идеите ни в пълнокръвен сайт.
Александър ШАБОВ

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ