Гроба на д-р Атанасович - „баща” на българската криминалистика тъне в тръни!

Преглеждания: 404 #
10 Sep 2019

Гроба на д-р Георги Атанасович, един от достойните синове на Свищов, тъне в трева и тръни! Именно от това място властимащите на града на Щастливеца обичат да повеждат шествието по 24 май. И тогава единствено мястото има приличен вид. До следващия празник на буквите и бълкарската просвета и култура! За ирония Георги Атанасович е първи министър на просвещението след Освобождението на България от турско робство...
Актуално Свищов припомня кой е д-р Атанасович: Роден е на 10.03.1821 год. , в долната махала. Родният му дом се е намирал близо до църквата „Св.Троица“ .
Първоначалното си образование получава в Свищов, в училището на Емануил Васкидович. Д-р Атанасович участва активно в национално-освободителното движение, като член на настоятелството на Добродетелната дружина. След освобождението, първият български министър-председател Тодор Бурмов, кани д-р Атанасович да заеме поста в кабинета му. Така на 26 юли 1879 г. д-р Георги Атанасович става първият министър на просвещението. Изборът му може да се счита за напълно сполучлив. Той познава добре образователната система на няколко европейски страни и има самочувствието на културен човек.По време на управлението си д-р Атанасович въвежда задължителното обучение на младежите до 15 години и на девойките до 13 години, българския език става официален език в училищата.

Още за д-р Георги Атанасович на линка:
https://actualnosvishtov.com/article/svishtovliya-e-bashta-na-balgarskata-kriminalistika

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Разходка в Зимнич - снимки: George Opayna /ГАЛЕРИЯ/