Граждани: Алеята до „Паметниците” е разбита шеста година!

Преглеждания: 17 #
14 Oct 2018

Шеста година алеята до „Паметниците”, от Посетителския център до входа на парка, е разбита, жалваха се пред Актуално Свищов граждани.
Участъкът от единствената велоалея в Свищов бе разбит 2013 година при реализирането на проекта „Нове-сърцето на легиона” на стойност над 5,8 милиона лева. Тогава алеята бе разбита и поставен кабел за нощното осветление.
Разбитото бе посипано с чакъл и така си стои шеста година! Преди повече от 10 години цялото протежение на алеята бе разбито и положен кабел за цифровизацията на телефоните. Разбитото бе възстановено за дни след полагане на кабела, припомниха стари свищовлии живеещи в района...
Темата качество на строителни дейности по проекти е чувствителна и значима. Затова публикуваме без съкращения материал  от ноември 2015 година от вестник „Дунавско дело”:

Граждани вървят по разбит и кален тротоар
след реализиран проект за 30 милиона лева

Живеещите в жк “Стоян Ников” са принудени да преминават всекидневно по тротоар, който е разбит и прилича по-скоро на трасе, а не на зона за пешеходци, установи репортерската проверка на вестник “Дунавско дело”. Освен това отсечката, която е от стотина метра, става истинско кално поле при малко дъжд и хората, включително и децата, са принудени да се предвижват по една от най-натоварените улици в града.
Става въпрос за началото на улица “Студентска” в отсечката й от стадиона и разсадника по посока хлебозавода. Живеещите в района споделиха, че тротоара не е в добро състояние от години, но просто вече липсва след реализираните през последната година проекти за над 35 млн. лв.!
Първият проект е за изграждането на пречиствателната станция на отпадъчните води и довеждащия колектор. Неговата лентичка бе прерязана официално в края на септември и за него отидоха близо 30 млн. лв. Вторият проект, който се реализира в района, на площадното пространство пред стадиона, е за над 5 млн. лв. и е за зелена градска и достъпна среда. По него бе подменена настилката на тротоара от “Хан Бъчва” до стадиона. В отсрещната страна бе изградена и велоалея.
По време на полагането на довеждащия колектор част от леките коли и строителна техника преминаваха по липсващия днес тротоар. Тежкотоварните коли от и за пристанището и ферибота пък преминаваха по улицата в “Стоян Ников”, която също пострада. Въпреки обещанията, че щетите ще бъдат отремонтирани за сметка на изпълнителя това не се случи...
Дефекти или калпаво изпълнение проличаха и по едно друго начинание, реализирано в последните две години, установи още репортерската ни проверка. Става въпрос за съвместния проект на Общината и Ротари клуб – Свищов за възстановяването на осветлението по пешеходната алея от края на Свищов до парк “Паметниците”. Лентичката по проекта бе прерязана официално преди близо две години. Днес обаче вече четири от новите енергоспестяващи осветителни тела ги няма по стълбовете. Някои от тях пък са наклонени като кулата в Пиза и при по силен вятър е реална опасността да паднат на пътя.
Последното констатирано калпаво изпълнение и по проекта “Нове – сърцето на легиона”. Няма да отваряме темата за неговата полза и дали той е бутафорен с конкретното си изпълнение. В рамките на начинанието получило финансиране за близо 6 млн. лв. от европейските фондове бе изградено нощно осветление в района на римското селище. При полагането на кабелите бе разбита пешеходната и велоалеята от Посетителския център до входа на “Паметниците”. И така не се намериха средства отсечката от около 200 метра да бъде асфалтирана отново. Бе докаран и насипан чакъл и толкова...
Последното недомислие е отново по начинанието, което има за цел да покаже старини от Античността и привлече туристи от страната и чужбина. Никой при разработването на проекта не бе заложил пари за будката от която любознателния турист може да си закупи входен билет и осигури екскурзовод. Въпросното съоръжение бе осигурено с пари от общинския бюджет. За физиологическите нужди на посетителите бе изградена и тоалетна, която никой не видя да работи. Коментара както се казва е излишен, но народа го е казал “не е луд, който изяжда зелника, а който го дава”!
Александър ШАБОВ

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!