Героите на България!

Преглеждания: 313 #
26 Nov 2019

Актуално Свищов представя героите на България. Те се споменават при всяка тържествена заря-проверка. Малцина обаче се замислят какво е тяхното значение в историята ни. Идеята за поредицата идва от публикация в социалната мрежа от Венцислав Спирдонов, възпитаник на Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил”.
Нека се гордеем, че сме българи!

1. Хан Кубрат (ок 605 - ок 650г)-владетел на стара Велика България.
 По време на управлението на кан Кубрат България имала определена територия, собствена държавна администрация, общи закони за всички поданици и собствена външна политика. Във Византия наричали държавата на кан Кубрат „Велика България”. Завещава на синовете си да не се разделят, за да “не робуват на друг народ”.
Втори в списъка на тържествената заря-проверка е:
 2. Ювиги Хан Аспарух, родоначалник на Първата българска държава на Балканите, загинал в бой с хазарите през 701 г. на брега на река Днепър:
Името му е неразривно свързано със създаването на българската държава. Аспарух, Исперих, Есперих, Испор, Аспарух хрук, Батий, Атил-кесе произхожда от рода Дуло, който е управлявал старата „Велика България” от 628 г. Аспарух е третият син (след Бат Баян и Котраг) на владетеля на „Велика България”- хан Кубрат и се явява родоначалник на първата династия. Съгласно източниците, все още не е известна точната дата и година на неговото раждане, но е известно, че е загинал около 700-701 г. Според „Именника на българските канове” Аспарух е живял 61 години, факт който показва, че той би трябвало да е бил роден около 640 година. През пролетта на 680 г. византийският император Константин IV Погонат предприел голям военен поход срещу прабългарите, но претърпял страшно поражение. На следващата година хан Аспарух преминал Дунава с цялата си конница, съюзил се със славянските племена на север от Стара планина и навлязъл в Тракия. Границите на новата българската държава се простират от Черно море на изток до р. Тимок на запад, от Стара планина на юг до р. Днепър на север. Византийският император сключва мир с българския владетел, с което юридически признава новата държава. През 681 г. бил сключен мирен договор. За първи път Източната Римска империя признала, че на нейна земя е възникнала нова държава, която съществува и днес – България.
Трети в списъка на церемонията заря-проверка е:
 3. Хан Крум Страшни- законотворец и далновиден държавник-воин, приобщил славянските племена на Балканите:
Хан Крум е голям български владетел с изключителни заслуги за изграждането на държавата ни, както и за нейното международно утвърждаване. От Крум води началото си нова династия, към която принадлежат и други велики български владетели, като княз Борис І – покръстителя на България, и Симеон.
Със своите закони Крум въвел безпощадни мерки срещу явления като кражбите, клеветничеството, пиянството. Законите му защитавали частната собственост, но предвиждали и помощ за бедните. Тези реформи обаче имат и по-дълбок смисъл: ханът изравнил напълно правата на прабългари и славяни. Премахнал местното обичайно право и създал централизирана държава.
Цар Борис I е следващият в списъка на почитаните велики българи в тържествената заря, като за мен той е един от най-прозорливите за България владетели:
 4. Цар Борис I - кръстител и обединител на българския народ
Св. Княз Борис I Михаил (срещан и като Богор, Богорис) (IX век – 2 май 907) е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и отново за кратко през 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон. За големите му заслуги към българската държава и църква той е канонизиран веднага за светец. Чрез приемането на християнството България утвърждава своето място на суверенна държава в европейския свят.

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания