Финансовата катедра при Академията подкрепи форум за млади предприемачи във Враца

Преглеждания: 26 #
24 Apr 2019

Трима млади представители на бизнеса от Враца – Мартин Харизанов, Борил Коцев и Георги Николов, заслужиха горещи адмирации за тяхната инициатива за организиране и провеждане на първото по рода си регионално състезание по предприемачество „Аз избирам да се развивам във Враца”, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Академията. Инициативата се осъществи със съдействието на сдружение „Благотворни приятели” – Враца, Младежки дом – Враца, алумни клуб „Финанси 2013”, катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия „Д. А. Ценов”, академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”,, Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Д. А. Ценов”.
Сред гостите на събитието от страна на свищовската финансова катедра бяха проф. д-р Андрей Захариев – ръководител на катедрата и председател на фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, доц. д-р Ангел Ангелов – преподавател в катедрата, гл. ас. д-р Петко Ангелов – катедрен Алумни координатор и докт. Силвия Заркова – двукратен носител на наградата „Млад икономист” на Съюза на икономистите в България.
В приветствието си към над стоте участници и гости проф. Захариев подчерта, че с новото териториално деление и създаването на Дунавския район за планиране с 1/3 от територията и ¼ от населението на страната, именно Стопанска академия „Д. А. Ценов”, съгласно реформите от страна на МОН, ще бъде единственото ресурсно висше училище за дунавска северна България за обучение по бизнес и предприемачество. Освен с голям награден фонд, осигурен чрез дарения от бизнеса за участниците в състезанието, проф. Захариев оповести и ключово социално предимство за всички бъдещи студенти-първокурсници в Алма матер в Свищов, изразено в безплатно общежитие при класиране и записване в първи курс, редовно обучение в годината на полагане на зрелостния изпит и кандидатстване със сертификат за участие и отлично представяне в ученическото състезание по предприемачество. На всички ученици бяха издадени поименни сертификати за участието им в състезанието, които осигуряват и прием по първа желана специалност при кандидатстване в степен „бакалавър” в СА ‚Д. А. Ценов”.
Състезанието по предприемачество бе за ученици от 10-ти до 12-ти клас, с участници в отбори от трима до пет човека. Всяко училище можеше да участва с няколко отбора, като за най-добрите бе осигурен награден фонд от 700 лева. Първа награда и 400 лв. получи отбор 1 на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство с проект за развитие на бубарството в състав Габриела Нитоловска, Мариела Младенова и Евгения Евгениева. Втора награда от 200 лв. получи отбор 3 на Средно училище „Козма Тричков” с проект в помощ на незрящите хора при посещението в музей. Съставът на отбора включваше Натали Тодорова, Симона Стоянова, Адриана Миланова и Памела Иванова. Трета награда от 100 лв. спечели отбор 1 на Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов” с проект за диетичен продукт от лешници и мед, и екип в състав Христо Георгиев, Петко Герасимов, Ванеса Нинова, Йоана Лалконска. Отличените отбори получиха и предметни награди, осигурени от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”.
Като допълнителен стимул, всички участници заслужиха и сертификат за парична награда – стипендия, която се изплаща след полагане на успешен зрелостен изпит, кандидатстване и прием в редовна форма на обучение в специалност „Финанси” в Стопанската академия „Д. А. Ценов”. Стипендията е в размер на 200 лева и се връчва на първия студентски празник при записване като студент в Алма матер в Свищов. Средствата за стипендиите са осигурени чрез Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” на база постъпили целеви дарения на обща стойност 11400 лв., вкл. от Алумни клуб „Финанси 2013” с председател Мартин Харизанов, преподаватели, банки и застрахователни дружества.
Целта на състезанието бе младите хора да докажат, че има смисъл да останат във Враца и да създават бизнес в сърцето на Северозапада. Перфектен домакин на състезанието бе Младежки дом – Враца, където отборите имаха възможност да презентират и защитят бизнес проект пред жури, включващо в състав си бизнесмените Мартин Харизанов, Борил Коцев и Георги Николов. При закриването на състезанието тримата инициатори обещаха състезанието да стане ежегодно.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/