Филип Сакелариевич - прави първото крупно дарение за образователни цели

Преглеждания: 37 #
29 Dec 2018

Филип Сакелариевич е роден в Свищов. Годината на раждането е неизвестна. Баща му е бил духовно лице и е имал чин "Сакеларий". Бил е свещеник в средно−махленската църква, която тогава се е наричала "Св. Николай". От този църковен чин произлиза и неговото фамилно име Сакелариевич. През 1810 година по-времето на Руско-турската война, църквата била унищожена при опожаряването на града. След войната била възстановена и преименувана на "Св. Преображение".
Предполага се, че в детската си възраст Филип е учил в махленското килийно училище към църквата "Св. Николай". Още като младеж Филип става търговец на кожи в Свищов, които изнасял в Румъния и Австрия. От търговията той бързо забогатял и открива свои търговски кантори в Букурещ и Виена. Даже се установява на постоянно местожителство в австрийската столица. Ползвал се с голям авторитет сред виенските търговци на кожи и е избран за председател на търговското им сдружение. Той продължил обаче своите делови връзки с гражданите на Свищов.
Негов съдружник в търговията бил и Хаджи Василий Станков - баща на бъдещия голям училищен дарител Димитър Хаджи-Василев, дарил огромна сума след Освобождението на България от турско робство, за построяване на най-красивата училищна сграда - Търговската гимназия в Свищов. Узнавайки за голямото желание на връщащите се негови съграждани в Свищов за създаването на светско училище, в което да могат да се учат и израснат техните деца като децата в Румъния и Австрия, Филип Сакелариевич подарява през 1812 година 19 000 форинта на средната махала за построяване на училище.
Счита се, че това е най-голямото дарение, давано до тогава у нас за образователни цели. Парите са внесени като фонд в австрийска банка. До Освобождението от турско робство свищовските училища получавали от фонда на Сакелариевич средно по около 3000 гроша годишно. През 1814 година Филип Сакелариевич прави второ дарение от 16 000 гроша. За това дарение в училищната кондика от 23 април 1824 година е записано следното:
“Покойний Филип папа Сакеларий що ся представи в Беч (Виена) от негово си произволение остави на махалата си 8000 форинта - сиреч 16000 банка облигационна и според курса царска го дохожда файдата ся минува на хесап годишний 16000 гроша…”
Филип Сакелариевич починал при злополука през 1814 година във Виена.

 

Бел. ред. След публикуването получихме допълнителна информация за дарителя от доц. Юлия Николова, която предоставяме. Филип Сакелариевич е от прочутия Цанков род. Титлата сакеларий се дава и на висши административни чиновници. Затова тезата, че бащата на Филип е свещеник е само предполагаема. Както е предполагаемо и образованието му в килийно училище. Дарителският фонд на Ф. Сакелариевич е просъществувал 106 години (до 1918 г.), но не знам нищо повече по тоя въпрос. Името му е записано като №1 в "Златна книга на дарителите за народна просвета" - 1907 г. (авторът на книгата е С. Велев, но идея за нея дава проф. Иван Шишманов).

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/